Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT på plats i Kabul: ”Människor här är vettskrämda”

SVT på plats i Kabul: ”Människor här är vettskrämda”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s mellansösternkorrespondent Samir Abu Eid berättar att han hört flera skottlossningar i centrala Kabul, men det finns inga uppgifter om regelrätta strider.

– Folk har panik, de är rädda, säger han.

Att det skulle gå så här snabbt var det få som trodde. Under söndagsförmiddagen tog talibanerna sig slutligen in i Kabul – vilket innebär att den fundamentalistiska rörelsen i princip kontrollerar hela Afghanistan.

SVT:s mellansösternkorrespondent Samir Abu Eid berättar att han hört skottlossning i Kabul, men i stora drag verkar talibanerna ha tagit sig in i huvudstaden utan strider – ett mönster för hur övertagandet av resten av landet gått till.

– Det människor hoppas är att det inte blir ett blodigt övertagande av talibanerna. För alla inser att talibanerna kommer att återta kontrollen av hela Afghanistan, säger Samir Abu Eid, vid lunchtid svensk tid.

En talesperson för talibanerna skriver på Twitter att instruktionen är att hålla sig vid Kabuls infarter och inte gå in i staden. Flera Kabulbor har rapporterat att de har sett upprorsmän som fredligt har tagit sig in några av stadens förorter, skriver AFP.

–  Det har skett en del attacker, pågått mindre strider och militären har helikoptrar i luften hela tiden, men det är ingen invasion från talibanerna. Det är inget fullskaligt krig, säger Samir Abu Eid.

”Hoppas på att det inte ska bli blodigt”

Han fortsätter:

– Nu ska det pågå förhandlingar mellan talibanerna och regeringen. Om de förhandlingarna misslyckas kan det bli en blodig invasion. Det är det som människor är oerhört rädda för, säger Samir Abu Eid.

Enligt honom är befolkningen i Kabul rädda att slungas hundra år tillbaka i tiden när talibanerna tar över.

– Människor här är vettskrämda. De som är äldre kommer ihåg hur det var talibanstyret var mellan 1996 och 2001. Det var fem år av barbari. Många här vill absolut inte tillbaks. Under de här 20 åren har man bland annat här i Kabul kunnat leva ett något så när modernt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet