SVT:s reporter Rolf Fredriksson på plats i Köln. Foto: TT/SVT

SVT på plats i Köln: Nyårsnattens övergrepp har satt djupa spår

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsnattens övergrepp mot hundratals kvinnor i Köln har satt djupa spår. Många kvinnor säger till SVT att de är mer rädda och tänker sig för var de går kvällstid. Samtidigt har tysk flyktingpolitik och debatt förändrats under de två veckor som gått.

Utanför platsen mellan järnvägsstationen och Kölns domkyrka patrullerar fler poliser än vanligt och gör id-kontroller.

Många kvinnor passerar utklädda i färgglada karnevalskostymer. Den viktiga krnevalen har börjat då många i flera veckor framöver ska delta i stora fester och röra sig på ute gator och torg. Men alla berättar om liknande olustkänslor.

Nyårsövergreppen i Köln

– Det är hemskt, jag saknar ord för det. Jag ska fira karneval men jag tänker mer på hur jag ska komma hem, och undviker tåg och järnvägsstationen, säger Monique, utklädd i röd- och vit-randig clownkostym.

– När man passerar platsen här där allt hände så känns det obehagligt. Som kvinna i Köln tänker jag mer på var jag går kvällstid, så var det inte förut, säger Lisa.

Syrier ska demonstrera

SVT träffar några flyktingar från Syrien, som försöker att samla andra flyktingar till en manifestation framför järnvägsstationen på lördag för att visa att de tar avstånd från det våld kvinnor utsatts för här.

– Vi syrier och araber är människor, tyskar är människor. Det har kommit en miljon flyktingar och jag kan inte gå i god för alla, det finns säkert kriminella där, men vi vill visa att asylsökande som grupp inte är skyldiga, säger Wessam al-Hallak, som själv är 29-årig ingenjör från Damaskus och kom till Tyskland för sju månader sen.

Debatten rasar

En specialkommission med över 100 poliser försöker nu att utreda de över 600 anmälningar som kommit in om brott på nyårsnatten. Enligt både åklagare och polis kommer de flesta misstänkta från Nordafrika.

Bland kvinnogrupper och grupper som hjälper de många asylsökande och flyktingar som kommit till Tyskland finns en oro att detta ska vändas mot alla flyktingar. Hos katolska kyrkans hjälporgansiation Caritas säger man att det har funnits kriminella nätverk i Köln med unga män från Nordafrika som dragits in i droghandel och stölder.

– Detta behöver öppet diskuteras, men vår oro är att det som hänt ska drabba alla som under hösten verkligen flytt från krig i Syrien och andra länder, säger Susanne Rabe-Rahman vid Caritas.

I söndags angreps fyra pakistanier som blev nedslagna i centrala Köln. Där har polisen misstankar mot högerextrema grupper som uppmanat till attacker mot utlänningar.

Tidning publicerade – bröt mot riktlinje

Den stora liberala tidningen Kölner Stadt-Anzeiger var tidig med att publicera uppgifter om sexuella övergrepp och kritiserade polisledningen för att i det första pressmeddelandet tala om en ”fredlig nyårsnatt”. Tidningen hade egna källor som gjorde att redaktionen ifrågasatte polisen.

– Vi bröt mot vår normala etiska riktlinjer för journalister och beslöt att publicera vilken bakgrund de flesta misstänkta gärningsmännen hade, säger chefredaktören Peter Pauls.

–Vi hade så många uppgifter från läsare, det fanns massor på Facebook och sociala medier. Det var en stor central plats framför vår stolthet Kölner-domen, de kvinnor som utsattes som offer för sexuella övergrepp vittnade om att ingen talat tyska, vi var tvungna att publicera, säger Peter Pauls.

SVT frågar varför det var viktigt och om det kanske kan leda till generaliseringar om att flyktingar i allmänhet begår dessa brott.

– När det gäller en bilolycka eller ett villainbrott så är inte nationalitet det viktiga, men här var det en så stor och sorglig händelse, och män som i grupper uppträdde på ett sätt som flera säger att vi inte sett tidigare i så omfattande form, det var riktigt att publicera och vi måste tilltro vår läsare att sen dra slutsatser, säger chefredaktören Peter Pauls.

I Tyskland som helhet pågår en diskussion om de nationella medierna var sena att berätta och alltför länge litade på Köln-polisens första pressmeddelande. Ledningen för nyhetsprogrammet i tv-bolaget ZDF har bett om ursäkt för att man inte snabbare uppmärksammade omfattningen av det som hänt i Köln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet