Trots att handelsavtalet mellan Kina och USA och situationen med Huawei är två skilda saker menar Ulrika Bergsten att avtalet påverkas. Foto: SVT

SVT:s Asienkorrespondent: Huawei tycker att USA agerar domare, jury och bödel

Uppdaterad
Publicerad

Huaweis stämning av den amerikanska staten kan påverka förhandlingarna som pågår mellan länderna. Det säger SVT:s Ulrika Bergsten i Morgonstudion.

– Huawei tycker att den amerikanska regeringen agerar domare, jury och bödel på samma gång.

Den amerikanska staten har agerat okonstitutionellt när den begränsar kinesiska Huaweis verksamhet i landet, det säger Ulrika Bergsten, SVT:s asienkorrespondent i SVT:s Morgonstudion.

– Huawei tycker att man är olagligt blockerad från den amerikanska marknaden, de tycker att den amerikanska regeringen agerar domare, jury och bödel på samma gång.

Bergsten förklarar att Huawei anser att de har rätt att föra sin talan i en domstol och stämmas om de brutit mot några lagar. Har de inte brutit mot några lagar, vilket de påstår, har de rätt att ha sin verksamhet i USA.

Ny generation av mobilteknik kan ligga bakom

Från kinesiskt håll kommer anklagelser mot den amerikanska staten om 5G-konkurrens, mobilsystemet som beskrivs som en ny mobilgeneration, där kineserna sägs leda utvecklingen något.

– Allt har med allt att göra. Det här är något som Kina anser att man vill kväsa men från amerikanskt håll hävdar man att det är politiskt av säkerhetsskäl. Huawei måste enligt kinseisk lag samarbeta med kinesiska myndigheter när det gäller övervakning och även om Huawei medger det säger de att det är i Kina, medan man i USA följer vi amerikansk lag.

Handelsavtalet mellan länderna kan påverkas

Att Kina har gripit två kanadensare kan vara en del.

– De här kanadensarna påstås ha gripits för att de spionerat på Kina och ska inte alls ha med det här att göra, säger man från kinesiskt håll, men det skedde kort efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada på USA:s begäran, säger hon.

Hur mycket påverkas det nya avtalet mellan USA och Kina?

– Egentligen ska det inte påverkas alls, det är en separat process, men det klart det påverkar stämningarna mellan länderna.

Vad blir nästa steg?

– Förhandlingarna försätter på nivån under presidenterna, om allt går i lås kommer man enligt USA att ha ett toppmöte i slutet av mars i Florida på president Trumps sommarställe, det är inte bekräftat från kinesiskt håll att man kommer dit. Men förhoppningsvis får man någon typ av avtal kanske inte det som utlovades från början, men båda parter kommer dock hävda att de vunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.