Foto: Ulrika Bergsten/ SVT

SVT:s Asienkorrespondent på plats i Kina – nu sitter hon av två veckor i karantän

Uppdaterad
Publicerad

40 flaskor vatten och rejält med toalettpapper – men inget kaffe. SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten har åkt tillbaka till Kina, men innan hon kan börja arbeta igen ska hon nu sitta av två veckors karantän på ett hotell utanför Peking.

Ulrika Bergsten lämnade Kina den 6 mars för att rapportera från andra länder i Asien. Men land efter land stängdes ned i försök att kontrollera smittans spridning – likaså Kina.

– Min första tanke var att absolut inte åka tillbaka förens det var över men vi insåg ganska snabbt att vi inte hade något alternativ. Vi behövde komma tillbaka för att rapportera om vad som händer här, säger Ulrika Bergsten.

Två veckors karantän

Men som inresande till Kina måste man tillbringa två veckor i karantän. För henne blir det i ett hotellrum anvisat av kinesiska myndigheter. Planen är att använda tiden till att bland annat studera kinesiska.

– Inget slösurfande eller netflixande mellan klockan 10.00 och 15.00 är min plan, då ska jag studera kinesiska, läsa intressanta artiklar och chatta. Hör gärna av er. Jag har all tid i världen att skriva brev, säger hon.

I klippet ovan kan du se en vlogg från hennes första tid i isoleringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.