– Regimen i Uzbekistan använder sig mycket av det här fallet just nu i sin propaganda, säger SVT:s Elin Jönsson. Foto: SVT/privat

SVT:s Elin Jönsson: Uzbekistan använder Akilov för sin propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Det finns anledning att vara skeptisk mot de uppgifter som nu kommer från Uzbekistan om att terrormisstänkte Rakhmat Akilov hade rekryterats av terrorgruppen IS. Det säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

– Regimen i Uzbekistan använder just nu Akilov för sina egna propagandasyften, säger hon.

Elin Jönsson har varit SVT:s korrespondent i Moskva och tidigare arbetat mycket i Centralasien. Hon har även skrivit en bok om Uzbekistan. Hon reagerade direkt när hon såg uppgifterna om att Uzbekistans utrikesminister säger att landets säkerhetstjänst varnade svenska myndigheter för Akilov före terrordådet i Stockholm.

– Regimen i Uzbekistan använder sig mycket av det här fallet just nu i sin propaganda. Jag har kontaktat den oberoende centralasiatiska nyhetsbyrån Ferghana News för att kolla uppgifterna med dem. Vi gräver i det här och hjälper varandra med att kolla olika uppgifter som kommer. Varken de eller jag kan hitta något som tyder på att de här senaste uppgifterna om Akilov stämmer, säger Elin Jönsson.

Terrordådet i Stockholm

UD: Har har inte fått någon sådan information

Svenska UD säger sig aldrig ha fått den information som Uzbekistans utrikesminister syftar på.

– UD har inte fått någon sådan information, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst till TT.

Säpo skriver på Twitter och i ett pressmeddelande att det förekommer ”mängder av uppgifter och även rykten. Uppgifterna kommer från olika källor, har olika syften och sprids i olika forum. Säkerhetspolisen kan inte kommentera alla rykten som florerar, det ligger i en säkerhetstjänsts natur att vi inte kan göra det”.

LÄS OCKSÅ: ”Fattigdom i Uzbekistan en grogrund för terrorism”

”Det saknas dokument”

Elin Jönsson framhåller att för att man ska kunna lita på uppgifterna om att Akilov blivit rekryterad av IS sedan han bosatt sig i Sverige, så måste det finnas någon dokumentation som kan bevisa det.

– Det saknas dokument som visar att man skulle ha varnat Sverige för det här. Det går inte att lita på så länge inte Uzbekistan eller svensk polis kan visa upp handlingar som visar att den här varningen faktiskt har utfärdats. Det räcker inte med att man säger att det är så här. Det som sägs nu går i linje med propagandan från den uzbekiska regimen, säger Elin Jönsson.

Hon säger också att enligt Ferghana News finns det ingen internationell efterlysning på Akilov hos Interpol.

– Jag har också kollat där tidigare, det är ett öppet register så alla som vill kan kolla själva, tillägger hon.

”Uppgifter om Akilov och Syrien kan inte stämma”

Tidigare i veckan kom uppgifter via den ryska nyhetsbyrån Interfax och nyhetsbyrån Reuters att Akilov skulle ha försökt ta sig över gränsen till Syrien, men att han stoppats och sedan skickats tillbaka till Sverige på grund av att han hade flyktingstatus.

– Det kan inte stämma, för han hade sökt asyl i Sverige men inte fått det, så han kan inte ha haft flyktingstatus. Han har dessutom uppgett olika namn och det finns fler personer med hans namn, så det är mycket som är osäkert, säger Elin Jönsson.

Syftet: Få människor att avstå från att fly

Hon tillägger att det inte är ovanligt bland asylsökande uzbeker att uppge ett felaktigt namn, eftersom de vill skydda sina anhöriga från att gripas och torteras om det kommer fram att en anhörig har sökt asyl i väst.

Vad är då den uzbekiska regimens syfte med att använda Akilov i sin propaganda?

– Det har i många år pågått en jakt på terrorister i Uzbekistan som är ganska grundlös. Det handlar inte egentligen om att gripa terrorister utan om att ett visst antal personer ska gripas för olika brott. Det är ett sätt att förtrycka folket och hålla människor i schack. Alla gripanden och förföljelsen av troende har lett till att människor känner ett hat mot staten som i sin tur lett till att en del blir radikaliserade, säger Elin Jönsson.

LÄS OCKSÅ: Gränspolisen: Akilovs ärende var inte prioriterat

Hon säger att regimen använder Rakhmat Akilov i sin propaganda för att människor inte ska fly.

– De som flytt och återvänt visas upp av regimen som säger att de har blivit jihadister när de kommit utomlands. Regimen vill sprida bilden av att det är farligt i Europa, att kommer man dit blir man radikaliserad. Man vill skrämma människor från att söka asyl utomlands, säger Elin Jönsson.

Hon tillägger att regimen, genom att sprida uppgifter om att Akilov skulle ha en extremistisk bakgrund, kan framställa sig själv som en allierad i kampen mot terrorismen och på så sätt legitimera sitt eget förtryck.

Karimovs religion den enda tillåtna

Elin Jönsson förklarar att även om Uzbekistan är muslimskt, så förföljs troende muslimer om de inte håller sig inom ramarna för den just den version av religionen som förre presidenten Islam Karimov hade slagit fast som den enda tillåtna.

– Han satte upp massor av regler för hur man får utöva sin tro, som ingen får bryta mot. Problemet är att många uzbeker har väldigt lite kunskap om religion, bland annat eftersom de inte kunnat praktisera sin tro under sovjettiden, säger Elin Jönsson.

Hon säger också att förutom att människor fängslas och torteras är också många uzbeker fattiga och landets utbildningssystem har kollapsat.

– Då blir de unga lätta byten. Hatet mot staten i kombination med bristande kunskap om islam har skapat ett gynnsamt klimat för IS att rekrytera i. Det är inte ovanligt att de unga rekryteras av terrororganisationer utomlands, till exempel i Ryssland eller i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet