SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick är på plats i London där dramatik utspelar sig efter att Boris Johnson förlorat majoritet. Foto: SVT

SVT:s Europakorrespondent: ”Ett nyval kommer det bli – frågan är när”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förlorade sin majoritet i parlamentet efter att Toryledamoten Philip Lee bytte sida under tisdagseftermiddagen. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick är på plats i London.

– Nu har han inte majoritet och det gör det ännu mer spännande, säger han.

Boris Johnson vill att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober. Men vägen dit är inte alldeles enkel. Under torsdagseftermiddagen valde Toryledamoten Philip Lee att hoppa av partiet. Johnson är inte längre i majoritet inför kvällens omröstning.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick säger att avhoppet gör kvällens omröstning ännu mer spännande.

Brexit

Vad vill Boris Johnson göra?

– Han vill stoppa att parlamentet kan ta kontrollen över dagordningen, som förbjuder honom att lämna EU utan ett avtal. Svarar parlamentet ja på den frågan i kväll kan de i morgon lägga fram förslaget, som redan cirkulerat bland oppositionspartierna som vill rösta mot regeringen, och förbjuda att Storbritannien lämnar utan ett avtal, säger Christoffer Wendick.

Wendick om nyval

Om oppositionen vinner kvällens omröstning har det tidigare rapporterats om att Johnson väntas kontra med att föreslå nyval.

– Ett nyval kommer det att bli, men om det blir före den 31 oktober eller efter, det kan vi inte säga just nu. Det kräver en kvalificerad majoritet i parlamentet. Hur mycket Labour än har pratat om i flera år att de vill ha ett nyval, så är det inte säkert att de kommer att rösta för det.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet