SVT:s korrespondent: ”Bebis spolades bort”

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 personer rapporteras ha mist livet i det kraftiga ovädret i Moçambique. Även grannländerna Zimbabwe, Malawi, Madagaskar och Sydafrika har drabbats hårt.

– Trots att de är vana var de inte helt rustade för den här cyklonen, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid är på plats i Harrare i Zimbawe.

Hur är läget just nu?

– Det har utlysts ett katastroftillstånd i de östra och södra delarna av Zimbawe. Hus och vägar har spolats bort, säger Samir Abu Eid.

En av de som drabbats av av det kraftiga ovädret är Rajino Paulino, invånare i Beira i Moçambique.

– Vi tog skydd under tak, men det hjälpte inte. Några har hamnat på sjukhus. Läget är väldigt dåligt, ingen räddar oss här, säger han.

Bebis spolades bort

Över 1 000 personer rapporteras ha mist livet i det kraftiga ovädret i Moçambique.

– I Zimbawe är den officiella dödssiffran 98, men över 200 personer saknas fortfarande, så det är mycket troligt att dödssiffran kommer att stiga. När det gäller Moçambique har landets president gått ut med siffran på 1 000 döda.

Han berättar om hjärtskärande berättelser som nu börjar komma från de drabbade områdena.

– En ung mamma låg och sov med sitt barn. Men när vattnet forsade in spolades den lilla bebisen bort, säger Samir Abu Eid.

”Inte rustade”

Vilka svårigheter står länderna inför nu?

– Framför allt handlar det om att nå ut till de drabbade. Räddningsinsatserna pågår fortfarande och det räddas människor som har tagit sin tillflykt i träd efter att vattnet har stigit med flera meter, säger Samir Abu Eid.

Han berättar att trots att länderna som drabbats är vana vid oväder har den starka cyklonen överraskat människor.

– Man är inte helt rustad för det här, husen kan inte står emot sådana här oväder. Det är fattiga länder som nu vädjar om hjälp, de kommer inte att klara det här själva, säger Samir Abu Eid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.