Finska politiker har redan lovat ökade resurser till polisen för att förhindra nya skolattacker, rapporterar SVT:s korrespondent Hasse Svens. Foto: SVT, Hannu Rainamo/AP

SVT:s korrespondent efter finska skolattacken: ”Gärningsmannens motiv är höljt i dunkel”

Uppdaterad
Publicerad

Det är dagen efter skolattacken på en yrkesskola i Kuopio i Finland, där en kvinna dödades och tio personer skadades.

– Många finländare är chockade och det finns fortfarande många frågetecken efter attacken, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens.

– Det vi vet är att en elev på skolan gick till attack mot sina skolkamrater med kniv, dödade en person och skadade flera, säger Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland.

Mannen hade också med sig ett skjutvapen och hade planer på att fortsätta attacken i en galleria bredvid skolan.

– Men han stoppades av polisen. Attacken hade alltså kunnat bli mycket värre, säger Hasse Sven.

”Var en enstöring”

Det finns ännu inga uppgifter om ett motiv till dådet.

– Nej, det är höljt i dunkel. Gärningsmannen har inte kunnat höras av polisen eftersom han också finns bland de skadade.

Grannarna till den misstänkte gärningsmannen säger att han var en tyst och inåtvänd man som inte hälsade eller svarade på hälsningar, rapporterar Helsingin Sanomat.

– Vi vet att han var en enstöring. Det handlar om en ensam person som har agerat på egen hand, säger Hasse Svens.

Många frågetecken

Vilka är reaktionerna i Finland i dag?

– Landet är chockat och det finns många frågetecken. De frågar sig hur det här kunde hända igen eftersom det är den tredje skolattacken i Finland, säger Hasse Svens.

Han säger att myndigheter och politiker redan diskuterar vad man ska göra efter det det här.

– Politikerna har redan lovat mer pengar och fler resurser till polisen. Myndigheterna kräver mer arbete för att undvika att det här sker igen, säger Hasse Svens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.