SVT:s korrespondent: En mörk bild målades upp

Uppdaterad
Publicerad

En välregisserad, effektiv kväll för republikanerna – det säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg om starten på det republikanska partiets konvent i North Carolina i natt.

Donald Trump och flera andra talare under republikanernas konvent målade upp en dyster framtid om demokraterna vinner presidentvalet i november.

– Den positiva tonen som man lovat uteblev. Det var en ganska mörk bild som målades upp om demokraterna skulle vinna det här valet, och hur stora konsekvenser det skulle få för framtiden och friheten i det här landet.

Presidentvalet i USA 2020

Kvällen riktades mot de redan övertygade och inte mot de osäkra mittenväljarna. De traditionella frågorna som står republikanerna nära fick stort utrymme, till exempel aborter och vapen, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsbergi Morgonstudion.

– Det fanns ett stort självförtroende bland de närmaste kring Donald Trump och Donald Trump själv. Man berörde inte opinionsmätningarna. Man talade om och om igen om den starka ekonomin som Donald Trump byggt upp innan ”den kinesiska pandemin” lamslog världen och USA. Och att vi har möjlighet att nå tillbaka till ett ännu starkare USA än innan viruset kom, men för det krävs fyra år till för Donald Trump.

Trump Jr talade

Trump själv hade inget stort framträdande inbokat under konventets första dag, men förekom i olika segment. Han väntas framträda på något sätt under samtliga fyra dagar och bryter därmed traditionen att vänta till den sista dagen då han accepterar nomineringen.

Bland dem som höll tal fanns dock sonen Donald Trump Jr.

– Han såg ganska nervös ut och var väldigt aggressiv i sin ton. Han var den som gick hårdast åt Joe Biden och demokraterna. Han talade om det socialistiska hotet som Joe Biden står för.

– Vanligtvis brukar familjen tala på ett mer känslosamt sätt om personen som finns bakom mediebilden. Donald Trump Jr talade bara om sin pappa som politiker, ingenting om familjen eller om Donald Trump som pappa. Det var ett speciellt tal. Det kändes som att han försöker bygga sin egen politiska plattform på allvar och ser sig själv som efterträdare till sin far.

Ett stort självförtroende

Konventet pågår resten av veckan och fler påhopp på motståndarna med Joe Biden i spetsen väntar, säger Stefan Åsberg.

– Det kommer fortsätta vara en brutalt hård ton mot Joe Biden genom att beskriva honom som en vänsterman som äventyrar friheten i USA. Och man kommer fortsätta att snygga till bilden av Donald Trumps hantering av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet