Foto: SVT/TT

SVT:s korrespondent i Kenya: Troligen fler döda

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran kommer troligen att öka efter massakern mot universitetet i Garissa i Kenya. Det säger SVT:s korrespondent Johan Ripås. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är många av offren unga kvinnor.

Hittills har 147 personer bekräftats döda efter terrordådet i Garissa.

– Men dödssiffran kommer antagligen att öka, det är troligen fler döda än så, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås på plats i Kenyas huvudstad Nairobi.

Den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig dådet. Attacken utfördes av fyra män, som enligt Reuters sprängde sig själva i luften i slutet av gårdagens 16 timmar långa gisslandrama.

Källor: Framförallt unga kvinnor bland offren

Överlevande har vittnat om att gärningsmännen under massakern sagt att de inte skulle skjuta några kvinnor – men att de sedan trots det sköt kvinnor, framförallt kristna.

Och enligt SVT:s Johan Ripås källor så är det snarare framförallt unga kvinnor som dödades under attacken.

– Det beror på att de är mycket lättare att urskilja som muslimer och icke muslimer på grund av att de ofta bär hijab eller niqab. De vill gå in och skjuta många väldigt fort.

Står bakom rad av attacker

al-Shabab har kopplingar till al-Qaida och har tidigare pekats ut som ansvariga för en rad attacker i Kenya, inklusive belägringen på Westgate Mall i Nairobi 2013 som dödade 67 människor.

Gruppen har hotat Kenya med hämnd för att landet skickade trupper till Somalia under 2011 för att bekämpa militanta gränsöverskridande attacker och kidnappningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet