SVT:s korrespondent: ”Johnson måste övertyga britterna om att han är ett offer”

Uppdaterad
Publicerad

EU har enats om en förlängning – och nästa datum för brexit blir den 31 januari 2020. För Boris Johnson är det bekymmersamt, enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Han måste försöka övertyga britterna om att han är ett offer för ett parlament som inte längre representerar folkets vilja.

På måndagsförmiddagen stod det klart att EU-länderna enats om att godkänna Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit med tre månader.

– Nu vet vi att det inte blir någon brexit utan avtal på torsdag. Britterna får tid på sig att försöka reda ut problemen i parlamentet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Vad betyder det här för Boris Johnson?

– Han har tidigare i väldigt hårda ordalag förbundit sig att lämna den 31 oktober. Det som händer nu är väldigt bekymmersamt för honom. Han måste försöka övertyga britterna om att det här är någonting som lagts i knät på honom av parlamentet, att han har fått sina händer bakbundna och att det i själva verket är han som är offer för ett parlament som inte längre representerar folkets vilja att lämna, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.