SVT:s korrespondent: ”Kan blir lång, smutsig och utdragen kamp”

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagens val i Skottland ser det nu ut att finnas en majoritet i parlamentet som vill ha en folkomröstning om självständighet.

Mycket återstår dock innan landet skulle bryta sig loss från Storbritannien.

– Det kan blir en väldigt lång, smutsig och utdragen kamp, säger Anna-Maja Persson, SVT:s korrespondent i London.

SNP-ledaren tillika Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon kräver en folkomröstning om självständighet från Storbritannien efter segern i det skotska parlamentvalet. Det skotska nationalistpartiet lyckades inte få egen majoritet, men tillsammans med de Gröna finns det nu en majoritet som vill få till en ny folkomröstning

– Boris Johnson kommer att säga nej. Men då kommer Nicola Sturgeon att driva det här vidare, säkert upp i domstolarna och det kan blir en väldigt lång, smutsig och utdragen kamp, säger Anna-Maja Persson.

SNP vill se en laglig folkomröstning för att landet senare ska kunna söka nytt medlemskap i EU. Men att det skulle röstas för en självständighet vid en eventuell folkomröstning är långt ifrån säkert.

– Hälften av skottarna vill inte ha självständighet utan fortsätta tillhöra Storbritannien, det är viktigt att komma ihåg, säger Anna-Maja Persson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.