De båda männen har egentligen inte mycket till övers för varandra, säger Bert Sundström. Foto: Alexei Druzhinin

SVT:s korrespondent: Lukasjenko och Putin är beroende av varandra

Uppdaterad
Publicerad

Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin väntas på fredag hålla ett möte för att bland annat prata om det flygplan som tvingades landa i Belarus huvudstad Minsk i söndags.

– Det är inget vänskapligt möte, båda vet att de är beroende av varandra, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Än så länge vet man inte exakt när i dag mötet mellan Belarus Aleksandr Lukasjenko och Rysslands Vladimir Putin kommer hållas, men de båda presidenterna väntas tala om en ökad integration mellan länderna. På agendan finns också det flygplan som på väg till Litauen tvingades landa i Belarus huvudstad Minsk. Ombord fanns en kritiker av Lukasjenko som senare greps.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström säger att mötet signalerar att Ryssland står vid Belarus sida, men också kommer vara ett tillfälle för Putin att knyta Belarus närmare Ryssland.

– Det finns faktiskt ett gammalt avtal som säger att länderna ska bilda en union. Det här har Lukasjenko stretat emot ganska länge, men nu är han allvarligt skadeskjuten och har egentligen bara en människa av vikt i världen att vända sig till, och det är Putin.

Men de båda männen har egentligen inte mycket till övers för varandra, säger Bert Sundström.

– Putin ser ner på Lukasjenko som en ganska primitiv figur som dessutom har gjort bort sig många gånger. Det är inte så att det blir ett vänskapligt möte, båda vet att de är beroende av varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.