Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt klart att Finland kommer ansöka om Natomedlemskap” säger utrikesreporter Hasse Svens inför dagens finska besked. Foto: SVT

SVT:s reporter: Niinistös besked väger tungt

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin kommer att säga ja till en Natoansökan i dag. Det säger SVT:s reporter i Finland Hasse Svens.

– Beskedet från presidenten är avgörande och väger tungt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

I dag väntas ett historiskt besked från Finland om ett eventuellt Natomedlemskap. Landet har senaste tiden svängt kraftigt i opinionsmätningarna. I dag säger 76 procent av befolkningen ja till Nato.

– Det är en enorm förändring i opinionsmätningarna. Finland har varit Natomotståndare genom tiderna, och nu går man i bräschen för ett medlemskap, säger Hasse Svens.

Sverige och Nato

Under torsdagmorgonen ska president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin gemensamt lämna besked om sin inställning till ett finskt Natomedlemskap.

Om Sverige och Finland går med tillsammans skulle hela Norden bli en maktfaktor i försvarsalliansen.

– Två är starkare än en mot eventuella ryska hämndaktioner. Här i Finland pratar man om flockimmunitet om Finland och Sverige går med samtidigt.

På lördag kommer Socialdemokraterna i Finland officiellt ta ställning till Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet