Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Stina Blomgren: ”Libanons nya regering väcker nya protester” Visa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Stina Blomgren: ”Libanons nya regering väcker nya protester”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren svarar på tre frågor om utvecklingen i Libanon. Hon konstaterar att den nya regeringen i landet skapar nya protester och ökar fattigdomen i landet.

Varför har regeringen avgått?

– Den förra premiärministern Saad al-Hariri tvingades avgå efter de största demonstrationerna på årtionden som pågått sedan i höstas i Libanon. De massiva protesterna riktades mot det korrupta styret som haft landet i sitt grepp sedan slutet på inbördeskriget för snart 30 år sedan, säger Stina Blomgren.

Vad händer nu?

– Den nya regeringen som presenterades i går skulle enligt den nye premiärministern Hassan Diab bestå av experter – för att ta Libanon ur den extremt djupa ekonomiska kris som landet befinner sig i. 

– Men när listan på namn blev känd stod det klart att samma politiska grupperingar som demonstrationerna riktats mot som står bakom den nya regeringen. Och protesterna har tagit ny fart, demonstranter blockerar vägar och broar över hela landet i dag.

Vad innebär det här för befolkningen?

– De som protesterar nu ser den här regeringen som mer av samma gamla korrupta ledarskap. Regeringen domineras av det Iranstödda Hizbollahpartiet och deras allierade. Kritiker ser det som riskfyllt eftersom Hizbollah är terrorstämplade av bland andra USA och Libanon är i akut behov av ekonomiskt stöd utifrån just nu.

– Landet står vid randen av ekonomisk bankrutt och folk har inte kunnat ta ut sina pengar från banken under de senaste månaderna. Så för vanliga libaneser ökar nu fattigdomen i takt med den djupa krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer