Foto: SVT/Karin Axelsdotter Olsson

Därför skickar SVT team till eboladrabbade Liberia

Uppdaterad
Publicerad

UD avråder från alla resor till Sierra Leone och Liberia, men SVT har skickat reportern Claes JB Löfgren och fotograf Marco Nilson till eboladrabbade Liberia. – Om vi följde UD:s rekommendationer skulle vi inte komma långt ut i världen, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT.

Sjukdomen bröt ut i sydöstra Guinea i början av 2014 och har under våren spridit sig till Liberia och Sierra Leone. I slutet av juli nådde viruset också Nigerias huvudstad Lagos dit en ebolasjuk man från Liberia rest.

Sjukdomen är inte luftburen, utan sprider sig via kroppsvätskor. Ebola ger diarré, kräkningar och blödningar som ofta leder till döden.

Ebolautbrott

Ebolaviruset blommar upp då och då i Centralafrika, men aldrig tidigare i sådan här skala i Västafrika.

UD avråder från alla resor till  Guinea, Sierra Leone och Liberia – hur tänkte du när SVT väljer att skicka ett team till Liberia?

– Vi arbetar inte efter UD:s rekommendationer för då skulle vi inte komma långt ut i världen och kunna bevaka viktiga nyhetshändelser. Men självklart gör vi alltid noggranna överväganden om säkerheten före alla resor.

– Vi gör riskbedömningar tillsammans med våra chefer, vår säkerhetsavdelning och andra experter. Och när det gäller ebolan så följer vi den europeiska smittskyddsmyndighetens ECDC:s rekommendationer.

Vad har de för förhållningsorder på plats?

– Sjukdomen smittar genom kroppsvätskor så de ska ha god handhygien och undvika kroppskontakt med både djur och människor.

– De ska också undvika färsk frukt och grönsaker, till exempel fladdermöss äter frukt och kan sprida smittan.

(Fladdermöss anses vara en naturlig reservoar för det dödliga viruset och är en delikatess i landet, gärna som en kryddig soppa. Reds. anm.)

– Claes och Marco har också med sig skyddskläder, som handskar, glasögon, ansiktsmasker och helkroppsdräkt, och egen enklare sjukvårdsutrustning. 

– De är också säkerhetsutbildade för att jobba i katastrofområden, vilket all vår utlandspersonal är, säger Ingrid Thörnqvist.

Varför är det viktigt att vara på plats?

– Det här är en viktig fråga för alla mediebolag att rapportera om och vi vill ha en egen rapportering av våra medarbetare på plats.

– I sådana här läget är det viktigt att hålla huvudet kallt; att ge korrekt information och inte sprida rykten och myter. Man har ju faktiskt lyckats begränsa ebola tidigare och det är också viktigt att rapportera om.

– Men tyngdpunkten på rapporteringen från Liberia kommer att ligga på hur smittan påverkar samhällslivet i Liberia. Liberia är ett ungt land som just hämtat sig efter inbördeskrig och det här utbrottet drabbar landet väldigt hårt. Vi vill mer skildra människors vardag än viruset i sig.   

Vad händer när de kommer hem?

– Vi följer socialstyrelsens rekommendationer vilka är samma för sjukvårdspersonal som arbetat i området. Vi och de kommer att vara mycket observanta och känner de minsta symptom ska de uppsöka läkare.

– Vårt team har också kontakt med lokala sjukvårdare och organisationer som ska se till att de inte vistas i områden där det finns smittrisk. Och vi har kontakt med dem varje dag för att bedöma vad de kan göra och hur de kan röra sig, säger Ingrid Thörnqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet