Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s usakorrespondent Stefan Åsberg är på plats i Atlanta i delstaten Georgia och kommenterar valresultatet där demokraterna vann återigen. Foto: Pelle Sterner/AP

SVT:s USA-korrespondent om valet i Georgia: ”Får stor betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten stod demokraten Raphael Warnock som segrare över republikanen Herschel Walker i det extra senatvalet i Georgia, USA. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg menar att förlusten för republikanerna kommer att spä på en debatt om Trumps inflytande över partiet.

– De flesta av de kandidater som Trump ställt sig bakom i mellanårsvalet har förlorat.

Efter ett jämnt val vinner demokraten Warnock med drygt 50 000 röster. Några timmar in i den jämna rösträkningen pekade nyhetsbyrån AP och flera andra medier ut Warnock som trolig segrare. Detta eftersom de återstående rösterna kom från starka demokratiska fästen.

– Det som avgjorde till hans fördel var hans framgångar i storstäderna och förorterna. Samtidigt som Walker var framgångsrik i glesbygden. Det är ett mönster man ser mellan de här partierna i hela USA, säger Stefan Åsberg.

Inflytande över kommittéer

Trots att demokraterna redan säkrat kontrollen över senaten är valresultatet i Georgia viktigt.

– Det får en stor betydelse för hur senaten kommer att styras, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i SVT:s Morgonstudion.

Warnocks seger innebär vissa fördelar i senaten. Demokraterna behöver inte förlita sig på vicepresident Kamala Harris utslagsröst och man får inflytande över de kommittéer som styr arbetet i senaten.

– Det ger också president Biden en helt annan möjlighet att manövrera ut de högerkrafter som finns i hans parti.

Hör mer om valet i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.