Hör SVT:s utrikesreporter om den upptrappade situationen. Foto: SVT

SVT:s utrikesreporter: ”Upptrappning av läget som redan är instabilt”

Uppdaterad
Publicerad

Läget vid den polsk-belarusiska gränsen trappades upp under måndagen. SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent Elin Jönsson menar att läget har förvärrats avsevärt.

– Det är ganska allvarligt, för det man säger från polsk sida är att Belarus vill provocera fram våld, säger hon.

Under måndagen spreds filmer från det oppositionella belarusiska mediebolaget Nexta på migranter som uppges försöka ta sig över gränsen till Polen. Liknande situationer uppstod i somras då 3 500 migranter och flyktingar fastnade i ingenmansland mellan Polen och Belarus då Polen inte släppte in dem och Belarus hindrade dem från att återvända. Minst sju personer uppges ha dött i skogen mellan länderna.

Nu hårdnar tonen mellan länderna. Nato-medlemmen Polen menar att Belarus organiserar ett storskaligt migrantintrång, och Nato anser att det handlar om en militär-politisk ”hybridattack”.

– I Belarusisk propaganda menar man att det är Nato som utgör hotet och att de är de som vill se en konflikt, säger Elin Jönsson.

Hör mer om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.