SVT:s utsända om vad som händer med gripna demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

De folkliga protesterna i Belarus har rasat för femte helgen i rad, och regimens svar blir allt mer hårdfört. Människor som blir slagna med batonger av maskerade män som släpar in dem i anonyma last- och skåpbilar. Men vad händer med dem sen?

Elin Jönsson, SVT:s utsända i Minsk, har träffat många Belarusier som berättat för henne vad väntar dem som grips:

– De forslas i runt i olika fångtransporter där de ofta blir misshandlade med batonger, sparkar och slag. Till gripna kvinnor säger man ofta att man ska våldta dem.

Protester i Belarus

Färd i flera timmar

Färden pågår ofta i flera timmar. Sedan förs de till en polisstation där de blir inlåsta i trånga källarutrymmen. Ofta med mer än 50 personer i ett rum.

– De får sällan någon mat, och ofta hålls en form av skenrättegång som sker över sociala medier  utan närvaro av vare sig advokat eller domare, säger Elin Jönsson i Morgonstudion.

Tvingas skriva på protokoll

Enligt Elin Jönsson avslutas ”rättegången” med att de gripna tvingas skriva under ett polisprotokoll som ofta innehåller en rad felaktiga uppgifter om både var de gripits och vilka brott de anses ha begått. Vissa släpps direkt, andra hålls kvar i upp till 15 dagar.

Under måndagen ska Belarus hårt  pressade president Lukasjenko träffa Rysslands Vladimir Putin vid ett möte i semesterorten Sotji vid Svarta havet. Ryssland har tidigare sagt att ledarna ska diskutera energi, handel och strategiska partnerskap.

Mycket talar för att protesterna som rasar i Belarus blir ytterligare en punkt på agendan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet