En nyligen gjord undersökning visade att en av fyra män i Sydafrika hade våldtagit någon kvinna någon gång, hälften av dem flera gånger. Foto: SVT

Sydafrika – världens våldtäktscentrum

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika är ett land som präglas av våld och fattigdom och det kanske värsta våldet utsätts landets kvinnor för – man talar till och med om en pandemi, av våldtäkter. Interpol har klassat landet som världens våldtäktscentrum.

Det anmäls 65.000 våldtäkter i Sydafrika, varje år. Men de flesta experter är ense om att den verkliga siffran snarare är 2.340.000 våldtäkter.

Phindi Mahlangu var en av dem, hon berättar att hon och en killkompis stod utanför hennes port och pratade, klockan åtta en kväll för nu fem år sedan. Då en man dyker upp bakifrån och hotar dem med en pistol.

– Och sen sa han åt oss att följa med honom in i en mörk gränd, berättar hon. Han sa åt min vän att lägga sig på marken och mig att ta av mina kläder.

 Det var en traumatisk upplevelse där våldtäktsmannen först slår Phindi blodig med pistolen och sen tvingar av henne alla kläder innan han våldtar henne.

– Jag trodde att vi skulle dö där för han visade hela tiden sitt ansikte, men när han var klar gick han bara därifrån.

Går aldrig ut ensam efter mörkrets inbrott

I dag är Phindi 27 år och säger att hon fortfarande är rädd för mörkret, fortfarande går hon ingenstans på kvällen utan att ha någon med sig.

Hon anmälde våldtäkten, men precis som med de allra flesta anmälningar här, las den ner innan de ens börjat någon undersökningen.

Bonita Meyersfeld är professor i juridik vid Centrum för tillämpade juridiska studier och vid University of Witwatersrand, i Johannesburg. Hon forskar och föreläser just om problemet med våldtäkter i Sydafrika och hur man ska lösa det. Hon säger att det för unga svarta kvinnor i Sydafrika är lika farligt som att leva i ett krigsområde.

Riskfritt att våldta i Sydafrika

När jag pratar på radiostationen i townshipen, säger Bonita, och jag frågar vad de säger när de anmäler våldtäkter till polisen så skrattar folk. Man går inte till polisen om man blivit våldtagen för alla vet att det för varje begånget brott finns en viss summa pengar man kan betala för att klara sig från straff. Det är helt riskfritt för en man att våldta i det här landet.

Det är en av orsakerna till, vad Bonita kallar en pandemi av våldtäkter i landet. Sydafrika har ett av de mest kraftfulla och förfinade rättssystemen runt våldtäktsbrott – problemet är att ingen följer dem.

En nyligen gjord undersökning visade att en av fyra män i Sydafrika hade våldtagit någon kvinna någon gång, hälften av dem flera gånger.

Phindi gick i terapi i ett halvår och det tog två år innan hon kunde berätta sin historia utan att gråta hela tiden. Hon säger att hon vill kunna vara fri, men våldtäktsmannen tog något från henne som hon aldrig kan få tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.