Desinfektionsmedel sprutas på gatan utanför ett sjukhus i Cheongdo i Sydkorea. Foto: Yonhap/TT

Sydkorea: Fördubblad virusspridning på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Platser i karantän, massmöten som förbjuds, boende som ombeds stanna hemma.
Sydkorea är nu det näst värst coronavirusdrabbade landet i världen, och antalet smittade ökar snabbt.

Omkring 230 nya fall av den influensa som orsakas av coronaviruset rapporteras nu i Sydkorea, den största ökningen hittills där. Den innebär att totalt mer än 430 personer har testats positivt för viruset i det ostasiatiska landet. Det är en fördubbling på bara ett dygn.

Ytterligare en person har dessutom dött till följd av smittan. Det är Sydkoreas andra dödsfall kopplat till viruset.

Två smitthärdar utmärker sig. Det ena är ett sjukhus i Cheongdo i sydöst, där fler än 90 smittade är personal eller patienter vid ett sjukhus.

De flesta patienter som har fått diagnosen har varit inlagda på mentalvården, säger regeringsföreträdaren Kam Gang-Lip.

Stanna inomhus

Det andra är en udda kristen rörelse. Fler än 150 medlemmar av Shincheonjikyrkan har smittats sedan en infekterad församlingsmedlem besökt dess möten i staden Daegu, landets fjärde största med mer än 2,5 miljoner invånare.

Daegus borgmästare uppmanar invånare att stanna inomhus.

9 300 medlemmar av Shincheonjikyrkan sitter antingen i karantän på olika plaster eller är ombedda att hålla sig hemma. Bland dem har 1 261 utvecklat symtom enligt myndigheterna.

Djävulens verk

Shincheonji beskylls ofta för att vara en sekt. Medlemmarna tror att grundaren Lee Man-hee har axlat Jesus mantel och ska ta med sig 144 000 människor till himlen. Men eftersom rörelsen har fler medlemmar än så pågår en kamp om vilka som ska få platserna.

Myndigheterna kallar Cheongdo och Daugu för särskilt utsatta områden.

Tre demonstrationer i huvudstaden Seoul har också förbjudits av bland annat hälsoskäl.

Shincheonjikyrkan beklagar att den tvingas ställa in sina religiösa möten, men Lee Man-hee säger till sina anhängare att utbrottet är ett djävulens påfund och jämför det med prövningen av Job i Gamla testamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer