Den demilitariserade zonen i Panmunjom, där de två männen överlämnades till de nordkoreanska myndigheterna. Foto: Yvonne Åsell /SvD/TT (arkivbild)

Sydkorea lämnade ut två nordkoreaner

Uppdaterad
Publicerad

Två nordkoreaner som flytt till Sydkorea utlämnades i torsdags till de nordkoreanska myndigheterna, uppger landets återföreningsdepartement. Det är första gången Sydkorea har skickat tillbaka nordkoreaner mot deras vilja, enligt människorättsorganisationen HRNK som är mycket kritisk.

De två männen i 20-årsåldern passerade gränsen till sydkoreanskt vatten utanför Koreahalvöns östra kust i en fiskebåt i förra veckan. Männen togs till förhör av sydkoreanska myndigheter, och under utredningens gång drog myndigheterna slutsatsen att de två tillsammans med en tredje person hade mördat sexton personerna i båtens besättning.

– Regeringen beslutade att utvisa dem eftersom de hade begått allvarliga, ickepolitiska brott som mord och att de enligt lag inte omfattades av vårt skydd, säger Lee Sang-Min, talesperson vid återföreningsdepartement.

Fara för andra

Dessutom ansågs männen kunna innebära en fara för andra i Sydkorea om de fick stanna. Männen överlämnades vid Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Orsaken till händelserna ombord på båten ska ha varit att kaptenen hade behandlat de tre männen illa, och att de därför dödade honom. Sedan dödades övriga besättningsmedlemmar för att dölja kaptensmordet. När en av gärningsmännen greps i Nordkorea flydde de återstående två med fiskebåten mot Sydkorea, rapporterar BBC.

Tiotusentals avhoppare

Sedan 1950-talet har tiotusentals invånare flytt från Nordkorea till Sydkorea. Bara 2017 rörde det sig om 1 127 avhopp, enligt BBC.

De båda länderna har aldrig slutit fred efter Koreakriget 1950-53, bara ett vapenstillestånd. Enligt Sydkoreas författning är alla nordkoreaner per automatik sydkoreanska medborgare, med rätt till bosättning och rättsligt skydd.

Människorättsorganisationen HRNK kritiserar utlämningen för att underminera denna bestämmelse i författningen.

”Efter årtionden av forskning om Nordkoreas behandling av medborgarna vet vi att det inte råder någon tvekan om att de två utlämnade kommer att bestraffas hårt utan rättegång, torteras och nästan säkert avrättas”, säger HRNK:s chef Greg Scarlatoiu i ett uttalande. Han ifrågasätter också uppgifterna om vad de båda gjort sig skyldiga till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.