Sedan 2011 har kriget i Syrien rasat. Arkivbild. Foto: AP/TT

Syrien drar in visum för svenska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att få ambassader att flytta tillbaka till Syrien, har flera diplomater fått sina syriska visum indragna av al-Assadregimen, däribland fyra svenskar.

– Sverige överväger för närvarande inte att basera utsänd personal i Damaskus, skriver Utrikesdepartementet.

Syriens president Bashar al-Assad och hans allierade, Ryssland och Iran, har börjat känna vittring av seger. Till det hör hjälp med uppbyggandet av landet efter ett åtta års långt och blodigt krig, men också att de diplomatiska förbindelserna återupptas.

– Pressen på att vi ska återuppbygga Syrien växer, i synnerhet från ryssarna, säger en anonym, men senior, EU-diplomat till Reuters.

Syrienkriget

EU kräver fredsprocess

Men det är ett splittrat Europa som framträder när Syrienkriget ser ut att närma sig ett slut. EU:s generella hållning mot al-Assad är både hård och sval. Sanktioner har införts och det är inget tal om samtal eller pengar till återuppbyggande, inte förrän regimen inleder en fredsprocess.

Däremot är länder som Italien, Österrike och Ungern inte helt emot att samtal förs. Som starka kritiker till bland annat EU:s migrationspolitik, ser länderna en chans att många av de syriska flyktingar som flydde undan kriget kan komma att återvända, skriver Reuters.

Ambassader flyttade under kriget

Under krigets första år valde många länder att flytta ambassaderna på grund av oroligheterna. Sverige flyttade Damaskusambassaden redan år 2012 till Libanons huvudstad Beirut, en markering mot al-Assads grymheter, något al-Assadregimen nu vill ändra på.

– Vid årsskiftet meddelade Syrienambassaden att uppehållstillstånden för diplomatisk personal som är baserad i Beirut har dragits tillbaka, skriver Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

Den personal som befinner sig i Beirut får nu alltså inte längre resa in i Syrien i sitt diplomatiska arbete.

Sverige överväger inte flytt

al-Assads drag ses av flera tjänstemän inom EU som ett sätt att bryta den internationella isolering landet haft sedan 2011.

Men flera länder är inte redo att återgå till det “gamla normala” utan att Syrien genomgår politiska förändringar. Detta gäller alltifrån Sverige till Saudiarabien, som tidigare i veckan meddelade att det inte kommer vara tal om att återuppöppna den saudiska ambassaden förrän kriget är helt över.

– Sverige överväger för närvarande inte att basera utsänd personal i Damaskus, skriver UD. Men samtidigt förs inte heller några diskussioner om att permanent flytta Syrienambassaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet