En grupp syriska män får hjälp med andningsmasker efter nervgasattacken mot staden Khan Sheikhun den 4 april i år. Foto: TT

Syrien planerar attack med kemiska vapen, enligt Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

USA har sett tecken på vad som kan vara förberedelser på en kemvapenattack från den syriska regeringen, enligt en källa nära Vita huset. Uttalandet, som inte hade förankrats hos stora delar av USA:s eget utrikesdepartement, väcker ilska hos Syrienallierade Ryssland.

– Vi betraktar sådana hot mot det syriska ledarskapet som oacceptabla, säger den ryska regeringens talesperson Dimitrij Peskov.

I uttalandet står att USA har ”identifierat potentiella förberedelser” på en ny kemvapenattack som ”sannolikt skulle resultera i massmord av civila, bland annat oskyldiga barn”.

”Som vi tidigare har uppgett är USA i Syrien för att eliminera IS i Irak och Syrien”, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer i ett uttalande.

”Om Assad genomför ännu ett massmord med kemvapen kommer han och hans militär att få betala ett högt pris”, fortsätter han.

Tillbakavisas av Syrien och Ryssland

Uttalandet väcker starka reaktioner från Kreml, det ryska maktcentret i Moskva.

– Vi betraktar sådana hot mot det syriska ledarskapet som oacceptabla, säger den ryska regeringens talesperson Dimitrij Peskov.

Endast ministrar har kommenterat uttalandet från syriskt håll. Samtliga har avfärdat Vita husets uttalande.

– Damaskus har inte, och kommer inte, att använda kemiska vapen, ska en minister ha sagt enligt AP.

LÄS MER: Syriska regimen förnekar kemattack

Ska blanda nervgas, enligt uppgifter

Vita huset har inte omedelbart meddelat vilka tecken på förberedelser de sett.

Men enligt en källa med nära band till Vita huset erfar Trump-administrationen att syriska styrkor blandar prekursorkemikalier som förberedelse för en saringasattack. Detta ska, enligt källan, ske i den östra eller den södra delen av landet, där regeringstrupper har sett motgångar under den senaste tiden. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Saringas, som angriper nervsystemet, användes i den attack som skördade flera hundratals liv i förorten Ghouta utanför Damaskus 2013.

President Bashar al-Assad har lagt skulden för attacken på rebellgrupper.

LÄS MER: Hon överlevde giftgasattacken i Ghouta

Uppgifterna: Ska likna attacken tidigare i år

De förberedelser som pågår i Syrien ska, enligt Vita huset, likna dem som gjordes före nervgasattacken i april i år.

Attacken riktades mot den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhun och dödade runt hundra människor. Flera hundratals civila, varav många var barn, drabbades av fysiska men som andningssvårigheter, krampanfall och skummande i munnen.

Organisationen OPCW, som arbetar för avskaffandet av kemiska vapen och som tilldelades Nobels fredspris 2013, har tillsammans med FN analyserat några av de kroppar som hittades efter attacken i Khan Sheikhun. De sammanfattade då att spår av sarin, eller en substans som liknar sarin, kunde konstateras i kropparna.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack

Avfyrade missiler mot flygplats

I Trump-administrationens första direkta attack mot syriska mål, svarade USA några dagar senare med att avfyra ett sextiotal kryssningsrobotar mot ett militära flygplatser och anläggningar. Sju syriska soldater dödades.

– Assad har för många gånger gått över gränsen, sa Trump i samband med attacken.

Anfallet kritiserades hårt av Syrienallierade Ryssland och Iran, som menade att Trump bröt mot folkrätten. Flera amerikanska senatorer har också gjort utfall mot den amerikanska presidenten, eftersom de ansåg att han undlät att söka stöd för attacken i kongressen.

LÄS MER: Efter giftgasattacken – USA har avfyrat missiler mot Syrien

Assad förnekar kemvapen

Syriens president, Bashar al-Assad, har vid upprepade tillfällen förnekat anklagelserna om att hans styrkor använder kemiska vapen mot den syriska befolkningen. Han har kallat påståendena ”100 procent påhittade”.

Redan 2016 kom FN-utredningar fram till att syriska regeringsstyrkor har använt klorgas mot den syriska befolkningen vid åtminstone två tillfällen, 2014 och 2015.

Men enligt Assad lämnade hans styrkor över alla kemiska vapenlager under 2013 efter en uppgörelse med Ryssland för att undvika hot om militära insatser från USA.´

Förvåning: ”Borde ha konsulterat först”

Flera tjänstemän inom det amerikanska utrikesdepartementet har reagerat med förvåning på uttalandet från Trumpadministrationen under tisdagen, och säger att de ”blev tagna på sängen” av informationen, enligt tidningen Los Angeles Times.

Tjänstemännen, som vill vara anonyma, uppger till tidningen att sådana uppgifter alltid konsulteras med utrikesdepartementet och nationella underrättelseorgan innan de annonseras publikt.

LÄS MER: Vita huset: ”Kemgasattacken i Syrien en konsekvens av Obamas svaghet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.