Syrien – världens farligaste plats för journalister

Uppdaterad
Publicerad

Journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är släppta. De kidnappades under en reportageresa i Syrien  – världen farligaste land för journalister. Förra året dödades tio journalister när de bevakade inbördeskriget.

Inbördeskriget i Syrien har rasat i snart tre år. Över 100.000 människor har dödats och miljontals har tvingats fly från sina hem. Kriget är främst en tragedi för dem som lever i landet. Men för reportrar som bevakar kriget är det förenat med direkt livsfara. 

I en färsk rapport från organisationen Reportrar utan gränser beskrivs situationen i Syrien med att spela rysk roulett. Att bevaka krig och konflikter på plats är och har alltid varit förenat med fara. Att bevaka kriget i Syrien är extra farligt.

Syrienkriget

– Stora delar av landet kontrolleras av rebeller. Det är laglösa områden där kriminaliteten frodas, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Ses som spioner

Enligt honom har många av de radikala islamistgrupper som kontrollerar delar av landet satt det i system att kidnappa utländska hjälparbetare och journalister.

– Man vill inte ha journalister på plats eftersom man tror att de är spioner. Men det handlar också om pengar och det finns fall där medieföretag betalat stora summor för att få kidnappade medarbetare släppta, säger Samir Abu Eid.

Två av de grupper som pekas ut som skyldiga till kidnappningar är Jabat al-Nusra och ISIS, Islamiska staten i Irak och Levanten, den senare med kopplingar till terrornätverket al–Qaida.

46 dagar i fångenskap

Reportrarna kidnappades i samband med en reportageresa i november i fjol. Enligt uppgifter till tidningen Expressen fördes de bort i staden Maaloula, 56 kilometer norr om huvudstaden Damaskus. Efter 46 dagar i fångenskap är de nu frisläppta. Det är oklart vem eller vilka som låg bakom kidnappningarna.

Att som utländsk journalist få inresetillstånd i Syrien är svårt, eftersom regimen är restriktiv med att ge visum. Men många väljer att ta sig in i landet illegalt för att kunna utföra sitt arbete, eftersom det är svårt att få tillgång till oberoende information från de stridande parterna.

Regimen är också känd för att sprida desinformation via de statliga nyhetskanalerna.

Döda och försvunna

Trots riskerna har Samir Abu Eid och andra SVT-medarbetare tagit sin i Syrien, trots de risker det medför. En förutsättning för att kunna bedriva journalistiskt arbete är att hitta en ”fixare”, en lokal guide som är välbekant med området.

– Det viktigaste är att man hittar en bra guide som man kan lita på och att man inte stannar kvar för länge på samma plats. Det gäller också att försöka smälta in i omgivningen.

Skulle du själv åka tillbaka till Syrien?

– Ja, det vill ja, eftersom som kriget är en viktig händelse att bevaka, men nu är det för farligt. SVT har inte varit inne i landet sedan i våras, säger Samir Abu Eid. 

Enligt Reportrar utan gränser har 25 journalister, varav sju utlänningar dödats sedan kriget inleddes i mars 2011. Över 30 stycken har arresterats av myndigheterna och 37 journalister har kidnappats eller försvunnit.

Kidnappningar allt vanligare

– 49 journalister kidnappades i Syrien under 2013, minst 18 av dem utländska.

– Antalet kidnappningar globalt sett har skjutit i höjden – från 38 stycken 2012 till 87 stycken 2013. Av dessa skedde 71 fall i Afrika eller Mellanöstern.

– Syrien är, enligt organisationen, ett av världens fem dödligaste länder för journalister att vistas i.

Källa: Reportrar utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet