Syrier i stort hjälpbehov

Publicerad

FN begär ett rekordanslag, 43 miljarder kronor, till nödhjälp åt syrier. FN:s samordningsorgan Ocha bedömer att över 13 miljoner syrier kommer att behöva hjälp 2014.

Till följd av inbördeskriget har hälften av Syriens befolkning osäker tillgång till mat och nästan en tredjedel är i akut behov av hjälp. Totalt handlar det om 9,3 miljoner människor till slutet av nästa år.

Därutöver väntas antalet syrier på flykt i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten öka till 4,1 miljoner.

Syrienkriget

Allra svårast bedömer FN att läget är för drygt fyra miljoner syriska internflyktingar. Enligt FN:s kriterier är livsmedelssituationen tryggad när alla människor kontinuerligt får tillräckligt med näringsrik mat för att kunna hålla sig friska och ha ett aktivt liv.

På söndagen bombade det syriska flygvapnet Aleppo. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) det ett av de häftigaste bombardemangen under det 33 månader långa inbördeskriget. Målen var sex rebellkontrollerade stadsdelar, där närmare 80 personer dödades enligt SOHR.

Konflikten bedöms hittills ha skördat totalt 126.000 liv.

Den turkiska tidningen Hürriyet avslöjar att Turkiet sedan juni har levererat 47 ton vapen till rebellerna, vilket innebär ett mycket aktivare agerande än regeringen velat erkänna.

Syriska oppositionen

De stridande syriska rebellerna består av uppskattningsvis cirka tusen grupper organiserade i lösa konstellationer. Bland dem finns moderata Fria syriska armén (FSA), al-Qaida-anknutna jihadister som al-Nusra-fronten och Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS).

Medan jihadisterna får stöd av penningstinna krafter på Arabiska halvön får FSA-grupper främst stöd från väst, Turkiet och dess allierade. Turkiska dagstidningen Hürriyet avslöjar, med hänvisning till FN och det turkiska statistikinstitutet, att Turkiet har levererat 47 ton till rebeller sedan i juni. Den turkiska regeringen förnekar en aktiv roll i konflikten. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet