Bitterheten över Obamas beslut är stor bland rebellerna i Syrien Foto: Scanpix

Syrisk oppositionsilska över ”ryssavtal”

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan och besvikelsen är stor bland syriska oppositionella över president Obamas beslut att skjuta upp en militär attack mot Syrien.

Den militäre ledaren för de västvänliga styrkorna, Salim Idriss, har nu i ett uttalande fördömt hela det ryska förslaget att de syriska kemiska vapnen ska ställas under internationell kontroll och förstöras. USA har accepterat att diskutera detta och under tiden har planerna på en militär attack skjutits upp.

Idriss framträdde tillsammans med fyra andra rebelledare. Han pekade på att den syriska regimen nu för första gången har medgett att Syrien äger kemiska vapen.

– Vi ber världssamfundet att inte nöja sig med att Syrien drar tillbaka sina kemiska vapen, som är ett kriminellt verktyg, utan att anstiftaren [alltså den syriske diktatorn Bashar al-Assad] också ska hållas ansvarig och ställas inför rätta i den internationell brottmålsdomstolen, sade Idriss enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fegaste presidenten

– Att avlägsna de kriminella redskapen är en sak och att ställa den kriminella till ansvar är en annan, fortsatte han och vädjade till vänskapligt sinnade att skicka mer vapen.

– President Obama är den fegaste av USA:s presidenter. Ska han vänta två år till så att alla syrier har mördats? frågar en syrisk flykting, Rabie Mahameed, i ett jordanskt flyktingläger enligt den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP).

AP citerar också en oppositionssoldat i Aleppo, Mohammad Joud:

– Vi är ensamma. Jag har alltid vetat det, men tack vare Obamas skamliga beteende börjar också andra vakna upp och inse realiteterna.

Bitter överste

Den brittiska tidningen The Guardians utsände i Aleppo i norra Syrien citerar en avhoppad överste i den syriska armén, Abu Hamza, som nu spelar en ledande roll för den militära oppositionen i norra Syrien:

– De senaste två veckorna har de sagt att Bashar [al-Assad] är en lögnare och måste straffas. och nu ger de honom chansen att göra mer av vad han alltid har gjort, mörda. Han kommer att lura dem och de [amerikanerna] kommer att ta hem sina fartyg [som nu ligger stridsberedda utanför Syriens kust].

– Och vi kommer att bli lämnade kvar ensamma, säger den bittre före detta översten.

Stor irritation

Irritationen i oppositionskretsar i Syrien har länge varit stor. Man har velat att USA skulle ingripa långt tidigare mot den syriska regimen, medan president Obama tvekat att blanda sig i den syriska inbördeskriget.

Ett klagomål har varit att USA inte ens har skickat vapen till de oppositionella som är underlägsna regimens styrkor.

USA och väst har tvekat därför att vapnen kan falla i orätta händer: Sanningen är den att stora delar av den kämpande oppositionen idag kommer från militanta extremistiska kretsar, en del med nära kontakter till al-Qaida.

Betydelselösa

De västvänliga beväpnade styrkorna anses av många bedömare som ganska betydelselösa. De saknar vapen medan de extremistiska grupperna får vapen levererade från bland annat Saudiarabien.

Obama reagerade efter en mindre giftgasattack i början av sommaren. Då gav han klartecken för leveranser av lättare vapen till oppositionen. Men de dröjt. Först på torsdagen kunde Washington Post rapportera att leveranserna nu kommit igång.

En talesman för den Fria syriska armén – som den västvänliga militära oppositionen heter – sade dock på torsdagen att man ännu inte fått några vapen från USA men att man hoppades få dem inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet