Fisket lamslaget av radioaktivitet från Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

Fiskarna utanför Fukushima får ägna sig åt att fånga skräp i stället för fisk.

– När man hör chefen för den japanska strålsäkerhetsmynidgheten säga att man inte vet vilka radioaktiva ämnen som hamnar i havet. Då är det allvarligt, säger Andrew Dewitt, forskare i energiekonomi.

Tiotusentals är evakuerade från sina hem och fiskerinäringen vid kusten är lamslagen på grund av osäkerhet kring halterna av radioaktivitet i havsvattnet.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Rapport har träffat en fiskare som mest av allt väntar på dagen när han kan börja fiska igen.

De möts i gryningen nere i hamnen, precis som vanligt. Men för Kazuaki Tateoka, som varit fiskare i hela sitt vuxna liv och för de andra, är det inte fiske som står på programmet.

Larmrapporter avlöser varandra

Kärnkraftsanläggningen vid Fukushima ligger bara några mil bort. Två och ett halvt år efter att det hände avlöser larmrapporterna varandra, nu senast läckor av  vatten med farliga strålningshalter.

Havet utanför är förorenat. Fisket ligger nere. Tateoka och hans kolleger, de lever på bidrag. sysselsätts i väntan på fiske med att samla skräp längs kusten.

– Det här är väldigt allvarligt, det handlar ju om våra liv, säger Kazuaki Tateoka.

Ny båt har han skaffat. Den gamla blev vrak i tsunamin. Huset som skadades svårt är reparerat idag. Där bor Kazuaki med sin hustru Etsuko, som oss visar hur vattnet sköljde in. Många grannar är döda, deras hus spolades bort helt.

Skräp och bråte

Vi kör genom samhällen utan människor. 83.000 är evakuerade från sina hem på grund av strålningsrisker. Det är Fukushima-prefekturen, Japan, två och ett halvt år efter katastrofen.

– Jag vill att allt ska bli som förr, säger fru Tateoka. Vi vet inte alls hur det blir, och jag är så ledsen över det.

När Kazuaki Tateoka inte rensar skräp i havet ser han till sin nya båt så att allt ska vara förberett inför den dagen – även om den ligger långt borta – som han kan börja fiska igen.

– Det här är väldigt allvarligt och det kommer kanske att ta flera år.

Tills vidare består fångsten av skräp och bråte. Frågan är bara hur länge, om det är månader, år, många år, som Kazuaki Tateoka och de andra fiskarna ska gå ut i gryningen i sina båtar – för att samla skräp?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Mer i ämnet