Kort med namnen på offren i attacken mot Bardo-museet i Tunis den 29 mars lämnades utanför entréen efter dådet. Dagens dåd i Sousse är ytterligare ett som slår hårt hot landets turismindustri. Foto: TT

Tunisiskt dåd hårt slag mot viktig turistnäring

Uppdaterad
Publicerad

Dagens blodiga attentat mot ett turisthotell i den tunisiska orten Sousse är inte det första som drabbat landets turistindustri. Senast i mars dödades 23 personer i ett attentat mot Bardo-museet i landets huvudstad, och dagens dåd är ytterligare ett hårt slag mot en central sektor i landets ekonomi.

Tunisien var födelseplatsen för den rörelse som kom att kallas ”den arabiska våren” och framhölls länge som ett framgångsexempel. Landet har sedan upproret genomfört ett antal fria val och en ny grundlag skrevs 2011.

Men processen har också kantats av motgångar och landets polis och militär har varit måltavla för ett antal blodiga attacker från militanta islamister. 3.000 tunisier rapporteras även ha lämnat landet för att strida med jihadistrgrupper, däribland IS.

Terrordåd i mars

Turistnäringen har länge varit en av den tunisiska ekonomins viktigaste komponenter, men dagens attentat i turistorten Sousse är inte det första som drabbat sektorn.

Så sent som i mars i år dödades 23 människor i det värsta terrordåd som drabbat landet under många år då två attentatsmän öppnade eld mot en grupp turister utanför Bardo-museet i landets huvudstad Tunis.

Dådet fördömdes därefter kraftfullt av FN-chefen Ban Ki Moon, som i ett uttalande sa att ”ingen terrorattack kan få Tunisiens väg mot demokrati, utveckling och ekonomisk återhämtning att backa.”

”Avgörande för ekonomin”

Enligt SVT:s korrespondent Stina Blomgren innebär dagens attack mot hotellen i Sousse ytterligare ett slag mot landets turismindustri – en sektor som är livsviktig för hela den tunisiska ekonomin.

– Bland det första jag tänker på är hur avgörande turismen är för den tunisiska ekonomin. Turismen är helt avgörande. Då tänker jag på de människor jag träffade i Tunis i mars efter attacken i mars mot Bardo-museet, då beväpnade män sköt ned 23 personer på museet som ligger intill Tunisiens parlament, och även på den oro som folk kände då för att turisterna inte skulle våga komma till Tunisien.

Paralleller till Bardo-dåd

Och enligt Stina Blomgren finns det, trots det tidiga skedet i händelseutvecklingen, paralleller mellan attentatet på Bardo-museet och dagens dåd.

– Det är så klart tidigt att säga det, men då, precis som den här gången, riktade man in sig mot turister, mot helt oskyldiga människor. Då gick de rakt in på det här museet och sköt rakt in i folkmassan, vilket verkar ha hänt här också.

”Vill skada turismen”

En grupp med kopplingar till IS har tagit på sig dagens attack i Sousse, vilket även var fallet vad gäller attentatet mot Bardo-museet. Och syftet då, precis som nu, tycks ha varit att skada denna enormt viktiga inkomstkälla för Tunisien, enligt SVT:s korrespondent.

– Det var en attack, riktad mot landets turismindustri-, och efteråt tog IS på sig dådet. Och syftet var helt enkelt att skada den här ekonomiska livlinana som turismen är för Tunisien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet