Foto: Ulf Sandlund/SVT

Lugn öppning av Cyperns banker

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnades bankerna på Cypern efter att hållit stängt i nästan två veckor. Inför öppnandet väntades långa köer och oroligheter. Fast någon rusning till bankerna blev det inte.

Bankerna har varit stängda i tolv dagar. När de klockan 11 svensk tid i dag slog upp portarna tid väntades rusning och upprörda känslor.

Kassörskorna, som inte sitter bakom säkerhetsglas, hade uppmanat kunder att inte ta ut sin frustration på dem. Dessutom hade extra vakter inkallats för att stävja eventuella oroligheter.

Men någon direkt rusning till bankerna blev det inte. Mediernas intresse för bankerna verkar ha varit större än allmänhetens.

– Det är väldigt få som står och köar utanför bankerna. Det verkar absolut inte ha blivit den anstormning som medier spekulerat i, säger SVT:s reporter på plats Claes JB Löfgren.

Begränsning på 300 euro

För att möta en väntad kapitalflykt begränsas mängden pengar cyprioterna får ta ut den första tiden. Maxgränsen för uttag är 300 euro per dag (motsvarande 2.700 kronor).

Claes JB Löfgren tror att just det låga belopp cyprioterna får ta ut är en förklaring till den uteblivna rusningen under morgonen.

– För många är det inte tillräckligt mycket pengar för att köa och förödmjuka sig själv. Folk behöver betydligt mer pengar för att betala hyror, elräkningar, mat och sina barns skolavgifter. Det finns många behov som inte täcks av de 300 euro man kan få, säger han.

Finansminister Michalis Sarris har även meddelat att checker inte får lösas in och att cyprioterna högst får ha med sig tusen euro när de reser utomlands.

Åtgärderna ska förhindra kollaps i bankerna. Myndigheterna har därtill inlett jakt på dem som hann ta ut pengar innan läget blev akut.

Första land att införa restriktioner

Cypern är det första landet i eurozonen att införa uttagsrestriktioner. För transaktioner som företag gör via bankerna finns inga begränsningar. Men Centralbanken kommer att granska betalningar på mer än 5.000 euro.

Hur länge restriktionerna kommer att pågå är ännu oklart. Enligt SVT:s Claes JB Löfgren väntas de att hållas i drygt fyra dagar för att sedan omprövas på daglig basis.

– Det är väldigt olika besked. Folk här säger lite cyniskt att restriktionerna kommer att hållas så länge krisen är akut, vilket kan innebära veckor, men det är ingen som vet just nu.

Den cypriotiska börsen håller stängt även i dag och kommer inte att öppna tills efter påskhelgen.

Under eftermiddagen kom också besked om att styrande politiker inför restriktioner på sig själva. Presidenten sänker sin lön med 25 procent enligt AFP medan ministrarna sänker sina löner med 20 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet