Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora rökmoln syntes efter tågolytckan Foto: Ross Johnston, AP / TT

Tre personer döda efter tågolyckan i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg har spårat ur i närheten av Stonehaven, Skottland. Tre personer har bekräftats döda i tågolyckan uppger brittisk polis, enligt Reuters. Flera personer vårdas även på sjukhus med skador som inte bedöms som allvarliga, uppger polisen.

Omkring 30 räddningsfordon har ryckt ut till olycksplatsen i Aberdeenshire, ungefär 6,5 kilometer utanför staden Stonehaven, där ett passagerartåg spårade ur strax innan klockan 10, lokal tid, på onsdagen.

Nattens svåra regn- och åskväder som orsakat översvämningar i flera delar av centrala och östra Skottland misstänks ligga bakom olyckan, skriver BBC. Enligt deras reporter handlar det om ett lok och tre vagnar som rasat ner för sluttningen längs med spåret.

Tre personer har omkommit i tågolyckan uppger polisen enligt nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt har sex personer fått föras till sjukhus med skador som inte bedöms som allvarliga uppger polisen enligt Reuters.

”Allvarlig olycka”

Skottlands försteminister och regeringschef Nicola Sturgeon (SNP) skriver på Twitter att det handlar om en ”väldigt allvarlig olycka” och uttrycker sitt medlidande för alla drabbade. Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttryckt sin sorg på Twitter:

”Jag är ledsen att höra om den väldigt allvarliga olyckan i Aberdeenshire och mina tankar är med de drabbade. Tack även till räddningspersonalen på plats”, skriver premiärministern.

Det är ännu oklart hur många personer som skadats.

Järnvägsbolaget Network rail Scotland uppger att det arbetar tillsammans med räddningsenheterna och kommer gå ut med mer information så fort man vet mer om omständigheterna och olycksgraden.

Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer