Talibanledare: Vi har vunnit kriget och USA har förlorat

Uppdaterad
Publicerad

USA besked att dra sig tillbaka från Afghanistan har lett till oro för att landet återigen ska drabbas av inbördeskrig.

– Vi är redo för allt. Vi är fullt förberedda på fred, och fullt förberedda på jihad, varnar en taliban-ledare som BBC har träffat i veckan.

Senast den 11 september ska samtliga amerikanska soldater ha lämnat Afghanistan. Det beskedet gav president Joe Biden tidigare veckan. USA kommer därmed att ha kvar trupper i landet efter den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidenten Donald Trump hade bestämt.

Det har väckt ilska bland talibanerna, som har meddelat att man inte kommer delta i några fredssamtal om landets framtid innan alla utländska styrkor har lämnat landet, rapporterade nyhetsbyrån AFP i veckan.

Talibanernas maktövertagande

Och en talibanledare som BBC har intervjuat i Afghanistan efter USA:s besked menar att Talibanerna nu har segrat.

– Vi har vunnit kriget och USA har förlorat, säger Haji Hekmat, talibanledare i provinsen Balkh, till BBC.

Oklart om talibanerna vill ha fred

Talibanerna undertecknade förra året ett avtal med USA som i förlängningen ska leda till fred – men har ändå fortsatt motståndet mot den afghanska regeringen.

– Vi vill ha en islamisk regering som styrs av sharia. Vi kommer att fortsätta vår jihad tills de accepterar våra krav, säger Haji Hekmat till BBC.

På frågan om talibanerna är villiga att dela makten med andra politiska fraktioner i Afghanistan svarar Haji Hekmat att det är upp till talibanernas högsta ledning i Qatar att bestämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet