Över 100 personer från de tidigare regeringsstyrkorna i Afghanistan har avrättats eller förts bort sedan talibanerna tog makten. Foto: TT

Talibaner fördöms för stort antal avrättningar

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer från de tidigare regeringsstyrkorna i Afghanistan har avrättats eller förts bort sedan talibanerna tog makten i augusti, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Nu fördöms talibanerna i ett gemensamt uttalande från USA, EU och ytterligare ett 20-tal länder, däribland Sverige.

”Vi är mycket bekymrade över rapporter om godtyckligt dödande och påtvingade försvinnanden av tidigare medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna”, heter det i ett uttalande, där det även påpekas att agerandet står i bjärt kontrast till talibanernas utlovade amnesti.

”Misstänkta fall måste utredas omgående och på ett transparent sätt, de inblandade måste hållas ansvariga och det måste offentliggöras tydligt för att avskräcka ytterligare dödande och försvinnanden”, står det i uttalandet, som även bland andra Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan och Australien står bakom.

Företrädare för talibanerna har upprepade gånger förnekat att deras styrkor ska ha dödat eller tvingat bort människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet