Inte bara norska skidor: Talibanerna visade också intresse för en svensk bastu. I videon berättar utrikeskorrespondent Samir Abu Eid vad som hände. Foto: SVT/Faksimil

Talibaner poserar med glass och norska skidor – men vad är planen bakom bilderna?

Publicerad

Talibanernas blodtörstiga brutalitet har fyllt otaliga nyhetsreportage, vilket gjort att flera förvirrats av de allt annat än krigiska klipp som nu fått stor spridning i sociala medier. I dem visas istället talibaner som kör radiobilar, poserar med glass, och åker karusell. Men, om gruppen kontrollerar propaganda-narrativet, varför tillåter de spridning av sådant som kunde få dem att verka komiska och lite löjliga?

En bild tagen på Norges övergivna ambassad i Kabul visar en grupp talibaner som står och inspekterar en träskida. Nu har bilden spridits i sociala medier, både i Sverige och i Norge.

Och norska skidan är bara den senaste i en lång rad liknande bilder och videoklipp som dykt upp på sociala medier-plattformarna efter att talibanerna tog makten i augusti.

SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid har rapporterat på plats i Afghanistan, och i videon ovan reder han ut vad de hoppas uppnå med bilderna – och berättar vad som hände när talibanerna visade intresse för en svensk bastu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.