Foto: TT

Talibanernas app stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Den militanta afghanska talibanrörelsen har lanserat en app för Androidtelefoner i ett försök att nå ut med sitt budskap till en större målgrupp. Men den togs snabbt bort från IT-jätten Googles appaffär på nätet, skriver BBC.

Extremistgruppen skyller bakslaget på tekniska problem men enligt BBC beror det på att appen bröt mot en policy som förbjuder hets mot folkgrupp. Appen, som upptäcktes av Site som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet, lanserades den 1 april och försvann kort därefter.

En talesperson för talibanerna har sagt till Bloomberg att appen, kallad Alemarah, är en del av talibanernas ”avancerade tekniska ansträngningar för att skaffa en mer global publik”. Men det faktum att appen är på pashto indikerar också att den är en del av talibanernas ansträngningar att begränsa rivalen Islamiska statens (IS) framgångar i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.