Joshua Boyle och Donald Trump. Foto: TT

Talibangisslan trodde inte på att Trump var president

Publicerad

Den kanadensiske mannen som tillsammans med sin familj hölls av talibaner i fem år hade väldigt lite kontakt med omvärlden under tiden i fångenskap, och trodde att det var ett skämt att Donald Trump var USA:s president.

När den nyligen frigivne kanadensaren Joshua Boyle och hans hustru togs till fånga av talibaner i Afghanistan 2012 var Barack Obama precis i slutet av sin första mandatperiod. Fyra år senare hette USA:s president Donald Trump, något Boyle hade svårt att tro när han fick höra det av sina kidnappare.

– Det slog mig inte ens att han kunde mena allvar, säger Boyle till kanadensiska medier.

Joshua Boyle, hans amerikanska hustru Caitlan Coleman och deras tre barn räddades förra veckan, efter fem år i fångenskap. Boyle och Coleman kidnappades under en resa i Afghanistan. Alla tre barnen föddes under tiden hos talibanerna, som ville använda familjen till fångutväxling.

Att det var fastighetsmagnaten som vunnit det amerikanska presidentvalet 2016 fick Joshua Boyle veta när han och Caitlan Coleman skulle spela in en video som bevis för att de levde.

Visste inte vem som styrde i hemlandet

Paret tillbringade det mesta av de senaste fem åren i små källarrum i Afghanistan och Pakistan och hade väldigt lite kontakt med omvärlden. De visste heller inte att det är Justin Trudeau som är premiärminister i hemlandet Kanada förrän de släpptes.

Boyle, Coleman, deras två söner och en dotter är nu hemma hos familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer