Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från platsen visar hur fotgängare och bilister flyr från lågorna. Foto: Reuters

Tankbil exploderade i Sydafrika – flera döda och skadade

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen exploderade en tankbil i den sydafrikanska staden Boksburg, som ligger öster om Johannesburg. 15 personer har omkommit i samband med explosionen.

Enligt lokala medier ska tankbilen, som fraktade flytande petroleumgas, ha skrapat taket mot en bro i närheten av sjukhuset Tambo Memorial Hospital. Enligt räddningstjänsten ska friktionen mellan lastbilen och brons undersida ha orsakat den första explosionen.

När brandmän påbörjat räddningsinsatsen inträffade en andra stor explosion som förstörde en brandbil och två andra fordon, rapporterar BBC.

15 döda

Under söndagen meddelade Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla att 15 personer omkommit i explosionen, enligt TT.

– I går var dödssiffran tio personer och nu, sedan i morse, är vi uppe i 15, säger Joe Phaahla under ett besök på sjukhuset Thambo Memorial nära olycksplatsen.

 Enligt lokaltidningen The Citizen visar bilder och videor, som delats i sociala medier, kroppar som ligger på marken och svårt brännskadade i väntan på medicinsk hjälp.

– Att gå här igenom var en syn av absolut förstörelse. Jag har aldrig sett något liknande någonsin tidigare, säger lokalinvånaren Simon Lapping till tidningen och uppger att han sett kropparna efter sex vuxna och två barn.

Ögonvittnet Michael Kulinji, som pratat med nyhetsbyrån Reuters, beskriver explosionen ”mer som en bomb”, och enligt vittnet Jean Marie Booysen kändes explosionen som ”6,5 på Richter”.

Människor flydde platsen

I videoklipp publicerade i sociala medier syns den dramatiska explosionen med människor som flyr lågorna och fordon som kör från platsen. Enligt AP ska flera hus ha skadats i explosionen, och patienter från vissa avdelningar på Tambo Memorial Hospital tvingades evakueras. 

– Gruppen för katastrofhantering är på plats och hjälper offren i denna tragedi och utvärderar orsaken till olyckan, säger Tania Campbell som är borgmästare i kommunen Ekurhuleni där Boksburg ligger, rapporterar AP.

Hon understryker att ansvariga för explosionen kommer att ställas till svars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.