Turkisk polis använder vattenkanoner mot demonstranter. Foto: TT

Tårgas mot demonstranter i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis satte in tårgas och vattenkanoner mot demonstranter i Istanbul på lördagen. Syftet var att stoppa dem från att protestera mot gripandet av nio journalister vid den oppositionella tidningen Chumhuriyet.

Tidigare i veckan greps tidningens chefredaktör Murat Sabuncu, tecknaren Musa Kart och krönikören Kadri Gursel. De anklagas för att ha kopplingar till kurdiska extremister och anhängare till predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli, skriver TT.

På lördagen kom uppgifter om att nio av tidningens journalister hade häktats av en domstol i Istanbul, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Oroligheter i Turkiet

Ingrep med tårgas

Några timmar senare samlades hundratals demonstranter utanför en moské i stadsdelen Sisli i centrala Istanbul. De skanderade att de inte tänkte tiga och kallade den turkiska staten för fascistisk.

När de försökte marschera mot tidningens redaktion ingrep polisen med tårgas, plastkulor och vattenkanoner, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters och AFP. Samtidigt hördes polishelikoptrar cirkulera ovanför platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet