Poliser skjuter tårgas mot demonstranter utanför den turkiska tidningen tidigt på lördagsmorgonen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tårgas utanför turkisk redaktion

Publicerad

Turkisk polis använder återigen tårgas och vattenkanoner mot hundratals demonstranter som samlats utanför tidningen Zaman för att protestera mot att myndigheter tagit kontroll över den regeringskritiska tidningen.

Tumultet vid tidningsredaktionen går in på sin andra dag. Även i dag använder turkisk polis tårgas och vattenkanoner för att skingra hundratals demonstranter som samlats utanför dagstidningen Zamans redaktionsbyggnad i Istanbul. Tidigare hade en domstol beslutat om tvångsförvaltning av dagstidningen som är skarpt kritisk till president Recep Tayyip Erdogan. Utslaget innebär att domstolen kommer att utse nya chefer för tidningen.

Tidningen är nära knuten till Erdogans politiske motståndare, den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och den religiösa Hizmet-rörelsen.

Beslutet kommer i en tid av ökad oro över yttrandefriheten i Turkiet.

”Vi kommer inte att tystas”

”Vi kommer att strida för rätten till fri press” och ”Vi kommer inte att tystas” stod det bland annat på demonstranternas skyltar.

– Demokratin kommer att fortsätta och fri press kommer inte att tystas, sade Zamans chefredaktör Abdulhamit Bilici citerad av nyhetsbyrån Cihan, som tillsammans med Zaman är en del av mediehuset Feza Media.

– Jag tror att den fria pressen kommer att överleva även om det innebär att vi måste skriva på väggarna. Jag tror inte att det är möjligt att tysta medier i den digitala tidsåldern, sade chefredaktören utanför redaktionen enligt Cihan.

Domstolsbeslutet kritiseras

Domstolsutslaget kritiseras av det amerikanska utrikesdepartementet, som i ett uttalande konstaterar att beslutet är ”problematiskt”.

Det var inte omedelbart klart om Zamans systerpublikationer, som den engelskspråkiga Today's Zaman, kommer att påverkas.

Enligt organisationen Human Rights Watch, som kräver att myndigheterna omedelbart häver domstolens utslag, är det hela Feza Media som tagits över, enligt ett pressmeddelande till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer