Foto: TT

Tchad förbjuder burka och niqab

Uppdaterad
Publicerad

Tchads premiärminister har beordrat säkerhetsstyrkor att beslagta och bränna heltäckande slöjor. Anledningen är plagget är ”en form av kamouflage” – och anses underlätta för Boko Haram att utföra terroristdåd.

Efter attacker som misstänks ha utförts av extremistgruppen Boko Haram förbjuder regeringen i Tchad muslimska kvinnor att bära heltäckande beklädnad som niqab och burka. 

– Allt bärande av burka måsta upphöra omedelbart, inte bara på offentliga platser och skolor, utan i hela landet, sade landets premiärminister Kalzeubet Pahimi Deubet i ett tal. 

Enligt premiärministern är burka och niqab en form av kamouflage och förbjuds därför. De som bär sådan beklädnad ska gripas enligt samma uttalande. 

Dessutom har säkerhetsstyrkorna i landet beordrats att gå in på marknader och beslagta och bränna de numera förbjudna muslimska klädesplaggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boko Haram

Mer i ämnet