Senatorn Ted Cruz menar att man borde använda knarkkungen ”El Chapos” tillgångar för att betala muren mot Mexiko. Foto: Twitter/TT

Ted Cruz kontroversiella mur-förslag: Låt knarkbaronen ”El Chapo” betala

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske senatorn och tidigare presidentaspiranten Ted Cruz har kommit på en lösning för att betala för muren mot Mexiko. I ett förslag som han själv kallar för ”The El Chapo-act” menar han att man kan använda konfiskerade tillgångar från den dömde knarkbaronen för att få muren byggd.

Han kallas världens mäktigaste knarkkung, och nu döms Joaquin ”El Chapo” Guzman av amerikansk domstol för att ha smugglat tonvis med narkotika till USA. Det är ännu inte klart vad straffet blir, men klart är att han riskerar livstids fängelse.

Kontanter och diamantprydda vapen

Men droger är en lukrativ bransch, något som den amerikanske senatorn Ted Cruz tagit fasta på när han nu lägger fram sitt udda förslag: att låta ”El Chapo” stå för notan för Trumps hett omdebatterade mur mot Mexiko.

Under jakten på knarkkungen har amerikanska agenter lyckats beslagta stora mängder kontanter, diamantutsmyckade pistoler och förgyllda maskingevär.

Försvaret: En simpel lantbrukare

”Det amerikanska rättsystemet dömde Joaquin Guzman på alla tio punkter. Åklagarna söker nu efter 14 miljarder dollar i tillgångar som borde gå till att finansiera vår mur”, skriver han på Twitter.

Inlägget har fått stor spridning och har över 10 000 ”gillamarkeringar”.

Men huruvida rättsystemet någonsin kommer kunna använda konfiskerade medel till att faktiskt få en mur byggd är högst oklart.

”El Chapo” själv framhåller att han endast är ”en simpel och fattig lantbrukare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.