Telefonsamtalet mellan Trump och McConnel slutade i skrikfest

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det råder kallt krig i kongressen, om man ska tro amerikanska mediauppgifter.

New York Times beskriver hur sprickan mellan två av Washingtons mäktigaste män, presidenten Donald Trump och republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell, aldrig varit värre. Enligt tidningen har de snart inte pratat med varandra på nästan tre veckor, efter ett telefonsamtal som slutade i en skrikfest herrarna emellan.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Mitch McConnell ska enligt uppgift ha höjt rösten av irritation kring Trumps ”orimliga förväntningar”. Skälen till presidentens ilska uppges vara många. 

Frustration över misslyckandet att få igenom en sjukvårdsreform, missnöje över bristande stöd från kongressen gällande den pågående Rysslandsutredningen, ilska mot att inte ha fått igenom pengar för muren mot Mexiko. Den sistnämnda har han hotat att lösa ändå, genom att i ett tal i Phoenix hota att stänga ner statsapparaten om inte kongressen godkänner finansieringen. 

Trumps hot är ett av många ämnen vi tar upp i sommarvideon, där vi valt att lägga in en snabbspolning för att rappa på det hela.  Den lyxen har inte kongressen.  De måste nu långsamt traggla sig igenom även de mest obekväma bitarna, vilket är en utmaning. Det kalla kriget kommer vid en avgörande tidpunkt för republikanerna, som möter ett antal viktiga deadlines när de kliver in i kongressbyggnaden. 

Snart når USA skuldtaket

Enligt flera beräkningar återstår nu bara en månad innan USA slår i det så kallade skuldtaket, den gräns som kongressen satt för hur mycket pengar den amerikanska regeringen får låna. Om kongressen inte agerar väntar kaos på börserna, stigande dollar och högre räntekostnader. Men det är inte politikernas enda utmaning. Kongressen måste senast i slutet av september nå en budgetuppgörelse för att finansiera de federala myndigheterna och de hoppas också skriva om det amerikanska skattesystemet – ett av Trumps viktigaste vallöften. 

Två personer är helt avgörande för att få igenom de här punkterna. Presidenten och majoritetsledaren. Om Trumps vallöfte om att göra USA ”great again” ska ha en chans behöver båda lämna frosten och komma in i värmen. 

*För att inte missa utvecklingen drar vi nu igång Trumptisdagar i Morgonstudion. 

Strax efter sex på morgonen får du det senaste du behöver veta om Trumps Amerika. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.