Khadija Ismayilova. ARKIVBILD. Foto: TT

Teliaavslöjare kan få nio år

Publicerad

Journalisten Khadija Ismayilova, som avslöjat band mellan Telia Soneras affärer och Azerbajdzjans presidentfamilj, förtjänar nio års fängelse. Det kräver åklagaren i rättegången mot henne, som allmänt anses riggad.

Den prisbelönta Ismayilova, som avslöjat flera mutskandaler kring president Ilham Aliyev och hans familj, greps i december anklagad för en rad brott, bland annat förskingring och skatteflykt. Hon är skyldig på alla punkter, påstår åklagaren.

– Vi håller inte med och kommer att kräva att Ismayilova frias, säger hennes advokat Fariz Namazly.

Människorätts- och pressorganisationer anser att anklagelserna mot henne är påhittade, en hämnd på hennes rapportering. Målet är också det senaste i en rad mot kända regimkritiker i Azerbajdzjan.

”Tråkiga men väntade nyheter”, anser Europarådets människorättskommissionär Nils Muiznieks om åklagarens krav. ”En parodi på rättvisa”, enligt Reportrar utan gränser.

Sedan Ismayilova i fjol visat på Telias band till Aliyevfamiljen, kunde TT tillsammans med SVT:s Uppdrag granskning i maj avslöja att affären från 2008, värd minst 6 miljarder kronor för Telias partner, är den i särklass största misstänkta mutan i svensk historia.

Khadija Ismayilova

Visa

39 år.

Grävande journalist från Azerbajdzjan.

Verksam vid den internationella, mutgranskande organisationen The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) och Radio Free Europe/Radio Liberty.

Känd för sin rapportering om korruption i hemlandet. Ett avslöjande från juli 2014 visar hur Telia Soneras lokala partner har band till presidentfamiljen.

Sitter häktad sedan december 2014 för en rad brott som enligt människorättsorganisationer är politiskt motiverade. Hon riskerar tolv års fängelse.

Fick i april i år den svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

Sagt av Ismayilova om presidentfamiljen: ”Jag granskar inte familjen Aliyev, jag granskar korruption. Problemet är bara att alla trådar leder till familjen Aliyev”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet