Polis bevakar söndagens halvmaraton i Berlin. Fyra män har gripits, varav en misstänks för att ha planerat en knivattack mot evenemanget. Foto: TT

Terrorattack stoppad i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis har gripit fyra män, varav en planerade att döda deltagare i dagens halvmaraton i Berlin.

Enligt information till tyska Welt greps männen av specialstyrkor i den tyska huvudstaden på söndagen.

En av männen, som beskrivs som huvudmisstänkt, ska ha planerat att med kniv döda löpare i söndagens halvmaraton, där rekordmånga 32 000 personer i år deltar i vårvärmen.

Mannen, som stod under den tyska säkerhetstjänstens bevakning, ska ha skaffat sig två specialslipade knivar för ändamålet.

Ville hämnas terroristens död

Motivet uppges vara att hämnas den 23-årige tunisiske terroristen Anis Amris död. Amri genomförde lastbilsattacken i Berlin den 19 december 2016, då tolv personer dog, och sköts ihjäl av polis i Italien fyra dagar senare.

Enligt Welt ska de fyra gripna männen ha haft privata kopplingar till Anis Amri.

En lägenhet i området City West, tillhörande en misstänkt medbrottsling, genomsöktes med sökhundar specialiserade på sprängämnen, men inget uppges ha hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.