Lompoc-fängelset är det värst corona-drabbade federala fängelset i USA. Foto: Federal Bureau of Prisons

Terrordömd svensk död i USA:s värsta covid-fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig svensk man har dött i covid-19 i det amerikanska fängelset Lompoc i Kalifornien. Fängelset är hårt drabbat av coronaviruset.

Mannen var dömd till elva års fängelse efter att ha erkänt att han och två andra, en svensk och en britt, försökt stötta den av USA terrorstämplade organisationen Al-Shabab. Rättsfallet mot de så kallade Djiboutisvenskarna, fick stor uppmärksamhet i Sverige 2013 eftersom USA fick viktigt material från Säkerhetspolisen trots att de två männen aldrig åtalades för något brott i Sverige.

Svenskens bror, som bor i Sverige, säger till SVT att familjen är förkrossad och att man fortfarande inte fått information om hur fängelset hanterade broderns insjuknande.

Coronapandemin

– Jag pratade med honom förra torsdagen. Då var allt bra och han var glad. Men sen hörde han av sig till mamma på fredagen och skrev: ”Jag har svårt att andas. Ska få medicin idag hoppas jag”, säger 37-åringens bror.

”Fängelsedomen blev ett dödsstraff”

Lompoc-fängelset norr om Los Angeles är det värst drabbade federala fängelset i USA, med konstaterad coronasmitta bland närmare 70 procent av de intagna. Den amerikanska federala fängelsemyndigheten, BOP, bekräftar att 37-åringen är död men har avböjt en intervju.

Familjen har under våren haft svårt att hålla kontakt med 37-åringen.

– Under fyra veckor var det total radiotystnad. Det gick inte att ringa, inte att skicka brev eller någonting. Efteråt berättade han för mig att det var på grund av coronaviruset som de stoppat besök och kommunikation, säger brodern.

”Inte rättvist”

37-åringen hade omkring ett och ett halvt år kvar på sitt straff innan han skulle friges villkorligt. Hans amerikanska advokat David Stern har också nåtts av dödsbeskedet.

David Stern Foto: SVT

– Det är otroligt sorgligt. Han dömdes till ett antal års fängelse men det visade sig nu bli ett dödsstraff, säger han och fortsätter:

– Jag tyckte det var ett konstigt fall från början, där en svensk man som hade slagits för Al-Shabab i Etiopien skulle bli åtalad för brott i USA. Att vi ”plockar” en svensk person som aldrig varit här, och aldrig ens övervägt att vara i USA, och åtalar honom här tycker jag än idag är orättvist. Domaren ansåg att det var lagligt, men det är inte rättvist, säger David Stern.

Åklagaren Agneta Hilding Qvarnström, som var den som beslutade att lämna över handlingar till USA har i tidigare intervjuer uppgett att det är svårt att neka material när det kommer en internationell begäran om rättslig hjälp. Agneta Hilding Qvarnström säger till SVT att hon inte har några övriga kommentarer att ge angående händelsen.

Fakta:

De två männen med svenskt och somaliskt medborgarskap åkte under 2008 till Somalia. Där deltog de i strider för den extremislamistiska rörelsen Al-Shabab, men har inte utgjort något hot mot USA enligt domaren i fallet.

2012 greps de båda männen och en person till när de försökte korsa gränsen till Djibouti. Sverige förhandlade om att föra männen till Sverige, men istället åtalades de av och fördes till USA, misstänkta för att ha stöttat Al-Shabab och misstänkta för vapenbrott.

I Sverige lades förundersökningen mot männen ner då det vid den tiden inte var kriminellt att vara medlem i en terrorstämplad organisation. Sverige skickade dock över hemlig telefonavlyssning, spaningsmaterial och en röstanalys från Säkerhetspolisen till USA, något som då kritiserades av Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, och av männens advokater.

Männen erkände sig skyldiga till att ha försökt stötta Al-Shabab och dömdes 2016 till olika långa fängelsestraff, det längsta 11 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet