Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Terrorforskare: Troligtvis en enskild individ som har lackat ur

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att en enskild individ ligger bakom de många bombhoten i Danmark. – Om jag skulle gissa skulle jag tro att det är en enskild individ som av någon anledning har lackat ur.

Bombhot har riktats mot flera platser runt om i Danmark, bland annat mot flygplatser, sjukhus och köpcentra.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror dock inte att det finns allvar bakom hoten.

– Om jag skulle gissa tror jag att det är en enskild individ, som har ganska bra lokalkännedom, och som av någon anledning har lackat ur och ringt upp eller mejlat de här platserna, säger han till SVT Nyheter.

Det säkra före det osäkra

– Men man måste ta det säkra före det osäkra och förhoppningsvis är det här ingenting, fortsätter han.

Ranstorp anser att de danska myndigheterna verkar ha saken under kontroll och att hoten verkar bedömas som mindre allvarliga.

– Självklart ska myndigheterna ta det här på allvar, det får ganska omfattande konsekvenser framför allt på flygplatser. Det skapar förstås viss oro. Men myndigheterna säger att man ska ta det vaksamt, säger Magnus Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.