Terrorexperten Hans Brun. Foto: TT

Terrorforskaren Hans Brun: ”Det är långt ifrån över”

Uppdaterad
Publicerad

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har utropat seger över terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Mosul. Enligt terrorforskaren Hans Brun påbörjas nu ett långt och kostsamt återuppbyggnadsarbete.

Hur stor förlust är det här för IS?

– Det är ett bakslag helt klart, men det är inte alls oväntat med tanke på hur länge det här luftkriget har pågått. Striderna är nu inne på sitt tredje år.

Almedalen 2017

Vad innebär det i förlängningen att den Irakiska regeringen nu har återtagit staden?

– Det är en stor framgång för staten Irak som nu kan ta tillbaka kontrollen bit för bit. Det är symboliskt viktigt att det är Irakiska förband som har gjort detta.

– Det vi vet är att det kommer att fortsätta. Det finns andra delar av Irak att rensa upp också, och sedan kommer det att fortsätta vid Raqqa i Syrien. Det är långt ifrån över även om det är en viktig delseger.

LÄS MER: Irak utropar seger i Mosul

Hur stora muskler har IS?

– De har haft väldigt gott om folk i relation till andra terrorgrupper men det här visar också det problem sådana här organisationer ställs inför när de försöker hålla territorium. Då öppnar man upp för konventionella angrepp både från luften och marken, vilket är något som sådana här organisationer har svårt att hålla i längden. IS har tappat både ekonomiska resurser och personal.

Hur stor skillnad kommer man nu att se på staden Mosul?

– Utifrån det jag sett på bilder från området så verkar ju staden vara mer eller mindre totalförstörd. Det är ett långt och kostsamt återuppbyggnadsarbete som Irak nu står inför. Dessutom måste man röja raketer, granater och annat som finns kvar. Det gör man fortfarande i Tyskland efter andra världskriget.

SE MER: Här kliver barnen fram ur ruinerna i Mosul

Varför har det tagit så lång tid att återta staden?

– Det beror på vilken ambition man har bland annat vad gäller civila förluster. Här har man försökt att undvika det så gott det går. Annars hade det gått mycket snabbare.

Vilka fästen har IS kvar nu när de förlorat Mosul?

– Det största fästet är Raqqa i Syrien. Det är ett helt annat problem och där kommer inte Irak att vara direkt inblandade. Nu vill Irak återta total kontroll på irakiskt territorium upp till gränsen mot Syrien. Sedan börjar återuppbyggnaden – att få tillbaka barnen i skolan och röja upp helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet