Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Hör terrorforskaren förklara hur FBI jagar misstänkta och hur säkerheten ska garanteras när Joe Biden svärs in till president. Foto: AP/WSAZ-TV

Terrorforskaren Ranstorp om stormningen av Capitolium: ”Inhemsk terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fem personer dog i samband med stormningen av Capitolium i Washington D.C. Olika typer av vapen har hittats.

– Man kan definitivt säga att det är inhemsk terrorism, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Vapen, däribland automatvapen och hemmagjord napalm, har hittats av polis i samband med stormningen av Capitolium i Washington D.C. i USA.

– Just nu utreder man 35 olika terrorutredningar i relation till den höga extremismen som finns, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Använder ansiktsigenkänning

Genom bland annat fotografier och inspelat material från stormningstillfället försöker myndigheterna att hitta de misstänkta.

– Man har ansiktsigenkänning för att snabbt kunna matcha personer med bilder. Man pratar med informatörer i dessa miljöer. Det var vanliga demonstranter, men också högerextremistgrupper, rasister, nazister, olika miliser.

Kraftiga säkerhetsåtgärder

Dessa grupper har varit bevakade på ett eller annat sätt i många år, enligt Ranstorp. FBI ska enligt uppgift till och med ha besökt några av extremisterna innan stormningen och försökt avråda dem från att besöka Washington D.C.

20 januari kommer Joe Biden att installeras som president. Kraftiga säkerhetsåtgärder väntas.

– Man kommer att slå en järnring kring själva Capitolium och där Biden ska installeras. Man går igenom eventuella personer som kan vara ett insiderhot, som säkerhetsvakter, skyddspersonal och militär, för att se till att det inte kommer något hot inifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer