Anhöriga till offer i skolmassakern tas om hand av sjukvårdare i Nairobi. Foto: TT

Terroristens samtal till pappan: ”Din dotter är död”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under gisslandramat och den brutala massakern i Garissa ska en angripare ha ringt till en av studenternas pappa. – Din dotter är död, det kan du meddela presidenten, sade rösten i telefonen och berättade att det som skedde var en hämndaktion.

Fred Musinais 21-åriga dotter studerade till lärare på universitetet i kenyanska Garissa. Under det blodiga dramat ringde hon till sin pappa.

– Hon bad mig att hälsa till hennes mamma att hon skulle be eftersom skolan attackerats, berättar han för tidningen The Star Kenya.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Dottern ringde en stund senare för att berätta att hon fortfarande var i livet men sedan blev det tyst. Efter att ha väntat på ett nytt samtal i sex timmar ringde det till slut från dotterns telefon igen. Men när Fred Musinai svarade var det inte dotterns röst han hörde, utan en av angriparnas.

– Din dotter är död, det kan du meddela presidenten.

En hämndaktion

Mannen i telefonen sade med stark somalisk brytning att kenyanska militären dödats somaliska barn, kvinnor och äldre. Han berättade att det som nu skedde var en hämndattack.

Mannen bad sedan Fred Musinai att föra uppgifterna vidare till Kenyas president, Uhuru Kenyatta.

”Människor dödades som djur”

Minst 147 personer dödades i massakern i Garissa som den somaliska extremistgruppen al-Shabaab har tagit på sig skulden för. Många av dem som överlevde är svårt traumatiserade och berättar om fruktansvärda syner från skolan.

James Karubiu berättar att han efter att ha misslyckats med att nå sin dotter till slut letade efter henne på stadens bårhus. När han till slut fick ett sms från dottern berättade hon att hon varit inlåst i en garderob i tio timmar.

– Hon kikade bara ut och såg då hur människor dödades som djur, säger han till brittiska BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet