Här genomför polis en id-kontroll av misstänkta medlemmar i Baader-Meinhof-gruppen, en grupp som var aktiv i dåvarande Västtyskland på 1970- och 1980-talen och en bit in på 1990-talet. Foto: TT

Terror-gengångare: Gamla RAF-are rånar igen

Uppdaterad
Publicerad
Den tyska polisen gjorde i januari i år en sensationell upptäckt. Terrorister från ”Röda armé-fraktionen” (RAF) som upplöstes 1998 håller fortfarande på med rån. De tillhör en grupp som dödade totalt tio människor.

RAF – eller Baader-Meinhof-gruppen som den också kallades – var aktiva i dåvarande Västtyskland på 1970- och 1980-talen och en bit in på 1990-talet.

RAF:s blodiga dåd orsakade en våldsam jakt på terrorister och deras sympatisörer. Flera lagar skärptes som följd av terroristdåden.

Hittat DNA

Det var olika ”generationer” av terrorister som följde på varandra. Det har visat sig att en del av dem stöddes av det kommunistiska Östtyskland, DDR.

Nu har den tyska polisen hittat DNA från två män och en kvinna som den 6 juni 2015 försökte råna en värdetransport utanför Bremen. Rånarna hotade föraren och hans assistent med gevär och en handgranat men lyckades inte få hand om bilen. De tre rånarna flydde, uppger det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Den 28 december 2015 försökte de med ett nytt rån i Wolfsburg. Också det misslyckades.

Det har visat sig att DNA från rånartrion i Bremen tillhörde den så kallade ”tredje generation” av RAF-medlemmar. Gruppen upplöstes i april 1998 och sedan dess har polisen saknat alla spår efter terroristerna. De slutade mörda redan 1993 men fortsatte att sända meddelanden till sina anhängare och massmedierna.

De utförde oftast sina mord utan att lämna ledtrådar. Därför vet man mycket litet om hur denna tredje generation fungerade. Gruppen ansågs bestå av 15 till 20 personer. Bara tre greps. Två kvinnor dömdes till livstids fängelse men är nu på fri fot. En manlig terrorist dog 1993 i en eldstrid när han skulle gripas.

Tio dödade

Det kallas en av de stora flopparna i tysk polishistoria att man inte hittat terroristerna.

Deras skuldkonto är stort. De misstänks för 22 olika terrordåd. De ska ha dödat tio människor och skadat 29. Endast ett av morden har klarats upp.

Bland annat dödade de en känd bankchef samt ledaren för utförsäljningen av DDR:s statsägda egendomar, Detlef Rohwedder, och en tysk diplomat.

Den tredje generationen bildades underjordiskt 1984. Terroristerna var vad man vet verksamma fram till 1993.

Dök upp igen

1985 upptäcktes en så kallad ”konspirativ våning” där misstänkta terrorister gömde sig. Där hittade man spår som senare, med hjälp av modern DNA-teknik, kunde bindas till tre terrorister som sedan dess varit försvunna.

Och det var alltså dessa tre misstänkta terrorister som trettio år senare dök upp utanför Bremen och försökte begå ett rån.

Det finns fler exempel på att RAF-terrorister varit aktiva långt efter gruppens upplösning: Tre maskerade män ska ha varit aktiva i juli 1999 när de utanför Duisburg i Ruhrområdet rånade en värdetransport och kom undan med cirka en miljon D-mark. Två av rånarna lämnade efter sig DNA-spår.

”RAF-pensionärer”

Polisen misstänker att de tre levt på dessa pengar sedan 1999 och att de nu tagit slut varför ”RAF-pensionärerna” än en gång till försökt sig på att skaffa en ny pensionsfond.

Men pengarna från Duisburg skulle bara ha räckt till utgifter på 900 D-mark i månaden fram till nu, så frågan är om de forna RAF-medlemmarna har utfört flera rån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer